Dagens PS

Efter översvämningarna – nu väntar nya utmaningar

utmaningar
(Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 aug. 2021

Efter förra veckans kraftiga översvämningar i gästrikestaden Gävle behöver staden tänka om. Allt för att slippa liknande händelser igen.
– Det är en av vår tids stora utmaningar som måste göras, säger Helena Tallius Myrhman.

ANNONS
ANNONS

Gävle står inför nya utmaningar efter förra veckans kraftiga översvämningar. En sak som man börjat titta på är att minska på de hårda ytorna och skapa mer mark som kan ta emot enorma mängder vatten. Det är något man behöver göra snart, annars kan det bara bli värre.

160 millimeter på ett dygn

Under ett dygn förra veckan kom det drygt 160 millimeter regn i Gävle, det är samma mängd som normalt kommer under två månader. De översvämningar som drabbade staden gick hårt åt både fastigheter och vägar som kollapsade.

Nu vill stadsarkitekten i Gävle se förändringar i samhällsstrukturen för att förhindra liknande katastrofer i framtiden. Hon varnar dock för att det inte går att skydda sig helt.

– Naturligtvis inte helt, men konsekvenser av skyfall och stigande havsnivåer som orsakar stora skador kan dämpas rejält, när planering gjorts, åtgärder satts in för att förhindra och dämpa eventuella skyfall, säger Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt i Gävle till Fastighetstidningen.

Stadsarkitekten vill att staden ska klara av flera förändringar och störningar utan att lamslås. Däribland att få till markytor som kan ta emot och stå emot enorma mängder vatten.

– Först vill jag säga att det är en strategisk viktig framtidsfråga av stor betydelse för Gävle. Att skapa en beredskap och resiliens hos staden, säger hon.

Arkitekturpolicy

ANNONS

Tallius Myrhman är ansvarig för en ny arkitekturpolicy som antogs av staden för ungefär ett år sedan.

– I arkitekturpolicyn lyfts fram att stadsbyggnadselement som grönska och vatten ska betraktas likvärdigt med byggnader och anläggningar, som naturliga delar av stadens livsmiljöer. Det är nödvändigt för att göra staden rustad för skyfall, stigande havsnivåer och värmeböljor.

Hon anser att stadsplaneringen ska få upp på agendan hur man ska kunna hantera de enorma mängder vatten som kom under förra veckan.

– Ja, det är en av vår tids stora utmaningar som måste göras. Staden ligger vid havet, har ett system med flera åar, ett avloppssystem som kräver stora åtgärder över tid och en stor areal hårdgjorda markytor. Det innebär en sårbarhet, avslutar hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS