Nu startar bygget av Sveriges största testanläggning för elektromobilitet i Göteborg. Anläggningen ska vara klar 2023.

ANNONS

Testanläggningen Swedish Electric Transport Laboratory, SEEL, på Gateway Säve i Göteborg ska flytta fram positionerna för svensk forskning och stärka samarbetet kring utvecklingen av fossilfria transportmedel.

Vid SEEL ska akademi, institut och industri samarbeta kring utvecklingen av hållbara lösningar för eldrivna fordon inom alla områden som är relevanta för elektrifierade transporter.

”SEEL blir en av få liknande anläggningar i Europa med motsvarande resurser. Samarbetet skapar en enorm möjlighet att skynda på omställningen och göra Sverige ledande inom elektromobilitet. Det är fantastiskt roligt att visionen nu börjar bli verklighet och vi ser verkligen fram emot dagen då vi kan öppna dörrarna för våra första kunder”, säger Henrik Svenningstorp, vd för SEEL i ett pressmeddelande.

En av tre anläggningar

SEEL får ekonomiskt stöd från Energimyndigheten och ägs och drivs av Chalmers och Rise i samarbete med Cevt, Scania, Volvokoncernen och Volvo Cars. Anläggningen i Gateway Säve är SEEL:s största av tre och kommer omfatta 13 300 kvadratmeter, de övriga två anläggningarna byggs i Borås och Nykvarn.

Castellum äger Gateway Säve och tycker att SEEL är en hyresgäst som passar väl in deras planer för området.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill göra Gateway Säve till ett världsledande nav för utveckling av morgondagens hållbara mobilitet. Genom att samla många olika aktörer och kompetenser på en och samma plats skapar vi förutsättningar för ett effektivt kunskapsutbyte och nya fruktbara samarbeten som behövs för att öka takten i omställningsarbetet”, säger Mariette Hilmersson, vd på Castellum Väst i pressmeddelandet.

Läs mer: Stororder på ellastbilar – levererar mat dygnet runt [Dagens PS]