Civilingenjörstudenten Frida Caballero jobbar med att få fler tjejer till den mansdominerade tech-branschen. Arbetet med sin organisation Girls in Tech Sweden har nu gett henne Kompassrosstipendiet, som belönar unga ledare. 

ANNONS

I ett pressmeddelande från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap berättar Frida Caballero mer om sitt arbete:

Frida från Upplands Väsby, studerar civilingenjörsprogrammet i flyg- och rymdsystem och är certifierad normingenjör. Efter gymnasiet flyttade Frida till Kiruna för att praktisera på rymdbasen Esrange – en praktikplats hon lyckades knipa genom att konkurrera ut studenter från hela landet.

I dag konsultar och föreläser hon inom jämställdhetsfrågor på skolor och företag, är medgrundare och styrelseledamot i Girls in Tech Sweden och styrelseledamot i Unga forskare i Stockholmsregionen. Frida är även representant för Ecuador i Space Generation Advisory Council (SGAC), som jobbar med rymdpolitik i FN.

– Mitt mål är att få fler tjejer att upptäcka, våga söka och se möjligheterna med ingenjörsyrken. Jag vill bidra till att ta fram en mer könsneutral bild av yrket. Jag lärde mig att programmera i gymnasiet och trots att jag ägde min första egna dator först i 20-årsåldern blev programmering min starka sida,  det får mig att vilja stötta och peppa tjejer att klara stegen in i kodens värld. Den enda fördomen som stämmer om teknik är att det finns alldeles för få tjejer, främst invandrartjejer, säger Frida.

Som ledare är Frida empatisk, öppen och autentisk och hon räds inte att hantera tuffa attityder eller ta tag i konflikter. Hon har förmågan att vända motgångar till något positivt och hon beskriver sig som rädd, men menar att det är i rädslan som modet finns.

– Man måste utmana sig, för då kommer modet och det är utvecklande. Att förändra normer som är exkluderande till att bli inkluderande är oerhört viktigt för mig. Jag vill vara en förebild som ledare för andra kvinnor, och för tjejer med min egen bakgrund. Ens bakgrund, kön, religionstillhörighet, ekonomisk status eller ens sexuella läggning ska inte välja vart du ska plugga, vilket program du ska välja eller minska ens chans att jobba i sitt drömföretag säger Frida och fortsätter:

– Framåt vill jag fortsätta undersöka och utveckla normer ur ett organisations- och samhällsperspektiv. Jag vill bygga vidare på förmågan att få med mig folk och påverka andra att jobba mot samma mål och vision. Jag vill få fler att jobba med innovation, jämställdhet och hållbarhet och jag vill skapa nyfikenhet för teknik och hur den kan användas för att förbättra människors livskvalitet, bland annat med hjälp av fysik, rymdteknik och AI, säger Frida.

ANNONS
ANNONS

– Årets Kompassrosstipendiater är alla starka förebilder för ett värdebaserat ledarskap. Gemensamt har de en väldig handlingskraft som skapar bättre förutsättningar för människor. Tillsammans bidrar de till ett mer inkluderande och jämställt samhälle – alla inom det fält de verkar. Att ta ansvar som ledare både när det är lätt och när det är svårt, tycker jag symboliserar ett värdebaserat ledarskap. Inte minst i det läge vi befinner oss nu, med en helt ny typ av samhällsutmaningar, då finns ett behov av ledarskap som baseras på tillit och fakta för att visa människor rätt riktning, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare, Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Läs mer: Här är Kungens favoriter bland unga ledare [Dagens PS]