Nils Molin, vd på IDC Sverige och konsultchef för Norra Europa, spår att tillväxten i den svenska it-branschen landar på närmare 2,8 procent för 2009.

ANNONS

”Sverige har haft en bättre situation än många andra länder och vi har också många välgrundade projekt som inte kommer att avslutas bara för att konjunkturen går ner”, säger han till Computer Sweden.

Nils Molin har varit verksam inom IT-industrin sedan 1984 och har tidigare haft seniora sälj-och marknadspositioner på Unisys och IBM. Det gäller som IT-entreprenör att inte bara stirra sig blinda på lågkonjunkturen – utan också förbereda sig på vändningen, menar Molin. Denna väntas enligt IDC inte förrän ”tidigast 2010”.

Analysföretaget tar dock höjd i sin rapport för av som händer om finanskrisen accelererar. Då finns risken att vi står inför en nolltillväxt för it-marknaden nästa år.

”Men egentligen är inte det så realistiskt”, säger IDC-chefen till tidningen.

Krisens stora vinnare blir outsourcingleverantörerna, tror Nils Molin. För it-bolagens kunder gäller det i långkonjunktur – kanske mer än någonsin – att hänga med i utvecklingen på marknaden. De företag som inte hänt med i det nya och moderna sättet att handla upp it-tjänster riskerar tuffa tider, skriver Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Det gäller att tänka tjänsteorienterat och flexibelt, menar Joel Rudh, vd på outsourcingkonsulten ASP Sverige. Man vill inte sitta med onödiga kostnader när ekonomin vänder nedåt. Joel Rudh varnar därför för att skriva på avtal på en viss mängd dataöverföring eller ett fast antal servrar.

”Många är fortfarande kvar i sådana avtal och de riskerar att snart sitta med överkapacitet och betala för mer än de utnyttjar. Hamnar man då i en situation där man inte kan omförhandla avtalet så har man ett uppenbart problem”, säger Joel Rudh till CS.

Sämre tider på it-marknaden kan enligt ASP leda till kraftig prispress när uppdragen blir färre och konkurrensen riskerar att enbart handla om priset.

”Ingen skulle i dag ta beslut om nya utvecklingsprojekt för flera miljoner om det inte ger return of investement på kort sikt”, säger Joel Rudh till tidningen.

ANNONS
ANNONS