Framtidsprofeten Elon Musk gästar podcasten ”Hardcore History” och visar sig ha ett stort historieintresse och tror bland annat att Hitler vunnit andra världskriget om Tyskland haft teknologiövertag som kärnvapen.

ANNONS

Dan Carlin är en legendar inom podcast-världen och hans ”Hardcore History” har varit igång sedan 2006 och utsetts till världens bästa podcast. Historiepodden har extremt långa avsnitt och kommer bara ut någon eller några gånger per år.

Som ett komplement intervjuar han i en sido-podcast ”Hardcore History Addendum” ibland intressanta personer om historiska frågor. I det senaste avsnittet är gästen ingen annan än världens rikaste man, Tesla- och SpaceX-vd:n Elon Musk, samt en annan chef på SpaceX, Bill Riley. 

Tycker vetenskap och ingenjörskonst underskattas

Rikast på jorden nu, och med planer att dö på mars i framtiden – men Musk visar sig också vara en intresserad och kunnig student av historien.

De diskuterar i nära två timmar vad de alla tycker är den av historiker underskattade rollen som vetenskap och ingenjörskonst har i militära konflikter genom historien. De är överens om att ett teknologiskt övertag i ett krig ofta är helt avgörande, Elon Musk citerar den anglo-franske författaren Hilaire Belloc som i slutet av 1800-talet beskrev imperialismen med ””Vad som än händer, vi har Maxim-kanonen, och det har inte de”, en referens till en av världens första kulsprutor.

Ser annat slut på andra världskriget

Militära flygplan och raketer är också ett ämne som diskuteras i detalj – samt kärnvapen. Elon Musk uttalar sig bergssäkert om det hypotetiska scenariot där Tyskland och Adolf Hitlers nazister utvecklat kärnvapen först, exempelvis i januari 1945.

”Då hade de vunnit. Det är game-over”, svarar Elon Musk på en direkt fråga från Dan Carlin. De båda påpekar att tyskarna redan hade avancerad raketteknologi och därmed kunde ha skickat kärnvapenmissiler på städer som London.

”De hade inte behövt skicka några trupper för att ta Stalingrad om staden inte fanns längre”, säger Elon Musk.

Diskussionen går därefter över i en reflektion över att nazisterna förstörde sina egna möjligheter till ett teknologiskt övertag genom att fördriva judiska vetenskapsmän – bland annat några av de som låg bakom USA:s utveckling av kärnvapen.

ANNONS
ANNONS

De diskuterar också vad framtidens krig och konflikter kan tänkas innehålla – drönarkrig utan människor som dör exempelvis.

Lyssna på avsnittet här på Spotify:

Läs även: Elon Musk: SpaceX ska inta Mars om fem år [Dagens PS]