Dagens PS

Tungt fall för krypto – bitcoin ner mer än 10 procent

Bitcoin ner
Kryptovalutor faller på bred front. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 sep. 2021Publicerad: 20 sep. 2021

Priserna på kryptovalutor sjönk rejält det senaste dygnet – bitcoin är ned mer än 10 procent. Enligt analytiker är det oron kring kinesiska fastighetsbolaget Evergrande som sprider sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg rapporterar att bitcoin var ner så mycket som 10,7 procent till ett pris på 42 522 dollar som lägst, den lägsta siffran sedan början av augusti.

Priset är också lägre än den 7 september, då bitcoin föll mer än 17 procent under en timme efter misslyckanden i El Salvadors utrullning av valutan som lagligt betalningsmedel, vilket Dagens PS då rapporterade om.

Speglar marknaden i stort

Andra digitala tillgångar som Bitcoin Cash, EOS och Ether dök också, skriver Bloomberg. Förlusterna speglar börsmarknaden i stort, som sjunker kraftigt i oron kring det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och dess skuldproblem.

“Några har tillskrivit det plötsliga fallet till den pågående Evergrande-situationen i Kina som redan har orsakat oroligheter på traditionella marknader. Analytiker har antytt att en hackig vecka är framför oss, med en potentiell återgång till så lågt som 41 000 dollar”, säger Jonas Luethy, handlare vid GlobalBlock, Storbritannien-baserad handlare av digitala tillgångar, till Bloomberg.

“Vad kan jag sälja snabbast?”

Ett brett fall på marknaden kan slå extra hårt mot kryptovalutor, menar Scott Bauer, vd på Prosper Trading Academy.

“En dag som idag, där du har den perfekta stormen, tror jag att folk bara tänker ‘Vad kan jag sälja snabbast? Vad har jag tillgång till två på morgonen?’ Om de håller krypto, som uppenbarligen är en dygnet runt-marknad, kanske det är det första stället de tittar på”, säger han till Bloomberg med tillägget att att nyheterna från Kina är negativa för kryptosektorn.

ANNONS

Vid 15.30-tiden svensk tid hade bitcoin återhämtat sig något och handlades till priset 43 762 dollar per bitcoin, minus 7,3 procent räknat på de senaste 24 timmarna, enligt coinmarketcap.

Läs även: Statistik: Länderna där kryptovalutor används mest

Läs även: JPMorgan varnar: Kryptokrasch kan komma från altcoins

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS