Dagens PS

Stripe USA:s högst värderade startup

Stripe-grundarna
Stripe-grundarna Patrick och John Collison. (Foto: Stripe)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 mars 2021Publicerad: 15 mars 2021

Betalningsplattformen Stripe är nu USA:s högst värderade startup, efter en ny kapitalrunda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med ett värde på 95 miljarder dollar, motsvarande 810 miljarder svenska kronor, går Stripe om bland annat Elon Musks rymdföretag SpaceX.

Stripe värderades till 36 miljarder dollar så sent som i april, då bolaget tog in 600 miljoner dollar från investerare som Andreessen Horowitz och Sequoia Capital.

Sparas som buffert

Stripe tog in 600 miljoner dollar i den senaste kapitalrundan. Det lustiga är att betalningsplattformen inte ens behöver pengarna.

“Jag ser det här som lite mer opportunistiskt, företaget är mycket kapitaleffektivt”, säger Stripes finansdirektör Dhivya Suryadevara till Bloomberg.

Även Mike Moritz, partner på Sequoia Capital som är en av investerarna, och styrelseledamot på Stripe är inne på samma spår. Pengarna sparas som en buffert.

“Det är en ‘rainy day fund’, det skadar inte att ha lite försäkring”, säger han.

Satsar på hemlandet Irland

ANNONS

Stripe kan komma att använda pengarna till förvärv, säger de båda.

Stripe grundades 2010 av irländarna Patrick och John Collison, som då var 21 och 19 år gamla. Grundarna driver fortfarande företaget som vd respektive president. Efter succén i USA är planen att nu satsa hårdare på hemmaplan.

“Vi investerar massor mer i Europa i år, särskilt i Irland”, säger John Collison i ett pressmeddelande med rubriken “Stripe har i en ny finansieringsrunda tagit in kapital för att påskynda dynamiken i Europa och stärka företagsledarskapet”, om nyheten att Stripe är USA:s högst värderade startup.

Företaget säljer programvara som gör det möjligt för företag att acceptera onlinebetalningar. Företaget har dubbla huvudkontor i Dublin och San Fransisco.

Läs mer: Klarna i toppen av global innovationslista – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS