Dagens PS

Robinhood rusar – grundarna drar in miljarder

Robinhood rusar
Robinhoods grundare och vd:s Baiju Bhatt and Vlad Tenev. Arkivbild. (Foto: Bonnie Rae Mills / Robinhood)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021

“Memeaktierna” är tillbaka, utropar amerikanska affärssajter när nätmäklaren Robinhood rusar med 87 procent på två dagar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vlad Tenev, 34, och Baiju Bhatt, 36, har minst sagt haft en bra vecka på börsen. De är grundare av Robinhood, den populära appen där man kan handla med aktier som börsnoterades i USA i förra veckan.

Den första handelsdagen på börsen i förra veckan slutade på minus, vilket Dagens PS rapporterade om. Robinhood fortsatte att handlas runt eller under IPO-priset på 38 dollar per aktie, fram tills i tisdags.

Var upp 82 procent på en dag som mest

De senaste två dagarna har det gått spikrakt uppåt och Robinhoods aktie är nu upp 87 procent och handlades vid stängning i onsdags till priset 70,39 dollar per aktie. I tisdags steg aktien 24 procent, och onsdagens ökning hamnade på 50 procent – men under en period under onsdagen var den upp hela 82 procent vilket ledde till handelsstopp flera gånger, skriver Barrons.

ARK Investment Management ska ha köpt upp 4,9 miljoner aktier i bolaget, men kursrusningen drivs främst av småsparare på internetforumet Reddit, skriver tidningen. De skriver att Robinhood är “kungen av memes” – en referens till att det var främst den appen som småspararna flockades till under vårens rally i Gamestop och andra “memeaktier”, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

“Kommer inte sluta bra”

Även Forbes har en artikel med rubriken: “Memeaktie-manin återvänder” om att Robinhood rusar. Men alla är inte lika positiva.

“Denna frenesi kommer inte att pågå mycket längre, men gav en speciell möjlighet för tidiga investerare i Robinhood eftersom alla andra memeaktier inte har en bra dag. Vi har sett den här filmen förut, och denna pump och dump av Robinhood kommer inte sluta bra för många traders”, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda till Forbes.

ANNONS

Ägarna Tenev och Blatt är nu värda 4,3 respektive 4,9 miljarder dollar, skriver Forbes. De tjänade 1,4 respektive och 1,6 miljarder dollar bara under onsdagen.

Läs mer: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS