Dagens PS

USA stämmer Coinbase och Binance

Coinbase och Binance
Coinbase och Binance stäms av USA:s finansinspektion SEC. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023

Den amerikanska finansinspektionen SEC stämmer världens två största kryptobolag, Coinbase och Binance, som anklagas för att ha sålt värdepapper utan tillstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wall Street Journal rapporterar att USA:s Securities and Exchange Commission nu gör stora drag för att kunna reglera kryptovalutaindustrin.

På måndagen stämde SEC både Binance och dess vd och störste ägare Changpeng Zhao. I stämningsansökan menar SEC att Binance och Zhao missbrukade kunders pengar och avledde dem till en handelsenhet som Zhao kontrollerade. De vill att en federal domstol i USA fryser bolagets tillgångar.

Binance engagerade sig i “uppenbar ignorering av de federala värdepapperslagarna och investerar- och marknadsskyddet som dessa lagar ger”, skriver SEC.

På tisdagen tog SEC också sig an nästa jätte i kryptovärlden, Coinbase. Bolaget som är näst störst i kryptovärlden är, till skillnad från Binance, registrerat på Nasdaq-börsen i USA.

SEC hävdar att Coinbase, den största kryptobörsen i USA, bröt mot regler som kräver att den registreras som en börs och övervakas av den federala myndigheten. Till skillnad från Binance-fallet nämns inte vd:n Brian Armstrong personligen i stämningen.

“Lösningen är lagstiftning som tillåter att rättvisa regler utvecklas transparent och tillämpas lika, inte rättstvister,” sa Paul Grewal, chefsjurist för Coinbase, i ett uttalande. “Under tiden kommer vi att fortsätta att driva vår verksamhet som vanligt.”

Stämningarna gäller inte de två största kryptovalutorna bitcoin och ether, utan 254 andra digitala tokens som tillåts på Coinbase plattform.

“Coinbase har tjänat miljarder dollar i intäkter genom att bland annat samla in transaktionsavgifter från investerare som Coinbase har fråntagit de skydd som registreringen innebär och därmed utsatt för betydande risker”, skriver SEC.

ANNONS

Under tisdagen föll Coinbases aktie 12 procent på börsen.

Läs även: FI godkänner Binance: Svenskarna får kryptohandla

Läs även: Nya regler för krypto en ”vändpunkt”  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS