Dagens PS

Klarna i ny allians med konkurrenten Stripe

Klarna Stripe
Klarna och Stripe ingår ett nytt strategiskt samarbete. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

Svenska betalningsbolaget Klarna och irländsk-amerikanska (tidigare) konkurrenten Stripe ingår ett strategiskt partnerskap, enligt ett pressmeddelande från Klarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg skriver att det är en affär som kopplar ihop två av världens mest värdefulla startup-bolag inom finansteknologi. Det sker efter att andra rivaler som Square och Paypal nyligen gjort miljardaffärer i fintech-sektorn med stora förvärv av konkurrenter till Klarna.

De båda betalbolagen inleder ett djupt samarbete med målet att komplettera varandras tjänster. Draget kommer att öka Klarnas potentiella nätverk av säljare. Återförsäljare med Stripe kan få tillgång till flexibla utgiftsalternativ för att öka sin försäljning, enligt tidningen.

“Genom att samarbeta med Stripe kommer Klarna nu att göra sina flexibla betalningsalternativ tillgängliga för miljontals internetföretag som redan använder Stripe i USA, Kanada och länder i Europa”, skriver Klarna i ett pressmeddelande. 

Blir föredragen partner i Nordamerika

Användare av Stripe kommer att kunna använda Klarnas betalningsalternativ i 20 länder, bland annat Sverige. Åt motsatt håll så betecknas Stripe nu som Klarnas “föredragna betalningspartner” i Nordamerika.

“Efter att inledande tester med Stripe gett betydande förbättringar i tillförlitlighet och prestanda, beslutade Klarna att flytta ännu mer av sin betalningsvolym till Stripe än vad som ursprungligen planerats. Klarna kommer nu att förlita sig på Stripe för cirka 90 procent av sina kortbetalningar i USA och Kanada”, skriver Klarna i tisdagens pressmeddelande.

Sequoia har storsatsat i båda bolagen

En gemensam faktor för bolagen är att riskkapitalbolaget Sequoia har storsatsat på dem. Stripe är det högst värderade privata bolaget i Silicon Valley, men det är oklart hur mycket av bolaget som Sequoia äger.

ANNONS

Klarnas värdering uppgick i somras till cirka 46 miljarder dollar, och riskkapitalbolaget äger 21 procent av bolaget. Huruvida de spelat någon roll i det nya partnerskapet framgår inte, enligt Breakit.

Läs även: Börsnotering kan få vänta för Klarna – volatilitet gör vd nervös

Läs även: Stripe USA:s högst värderade startup

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS