Dagens PS

Kampanj vill massköpa bitcoin för att hylla El Salvador

bitcoin
Bitcoin blir officiell valuta i El Salvador från och med tisdag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 sep. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

En växande kampanj på sociala medier vill få folk världen över att massköpa små mängder bitcoin under tisdagen, som stöd för El Salvadors plan att göra valutan till ett lagligt betalningsmedel i landet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

El Salvadors nya lagstiftning träder i kraft under tisdagen den 7 september, och landets medborgare får i samband med reformen en digital plånbok att ladda ner med motsvarande 30 amerikanska dollar i bitcoin (motsvarande 257 svenska kronor). Från och med tisdagen måste också alla företag acceptera bitcoin som betalningsmedel, förutom de som inte har teknologin att klara av det.

Landet har samtidigt installerat bankautomater för bitcoin där medborgarna kan ta ut sina bitcoin i amerikanska dollar, som El Salvador använder som valuta. De har också skapat en fond på 150 miljoner dollar för att klara av uttagen, enligt landets finansminister Alejandro Zelaya.

Bloomberg: Pris-pump

Nu sprids en kampanj på plattformar som Twitter och Reddit för att få även personer utanför El Salvador att köpa bitcoin för 30 dollar för att fira det historiska tillfället. Bloomberg kallar kampanjen att massköpa bitcoin en pris-pump och jämför kampanjen med tidigare Reddit-fenomen som blankarattacken i Gamestop i januari.

Huruvida internetmobben lyckas driva upp priset på bitcoin under tisdagen är mer oklart, väldigt många måste hoppa på tåget i så fall då det rör sig om relativt små belopp. Det verkar inte heller vara syftet, enligt startinlägget i Reddit-tråden om saken.

“Jag har menat detta som mer en stödgest, snarare än en pump. Det är första gången som en nation har antagit bitcoin. Detta är en viktig tid för bitcoin. Låt oss visa El Salvador, för dem som fortfarande är på staketet, att bitcoin har värde för dem. Och för var och en. Bitcoin är meningsfullt”, skriver personen som skrivit originalinlägget om saken i en redigering.

Haft ett uppsving senaste tiden

Experter är också skeptiska till om det kommer att fungera att koordinera och utföra en sådan plan.

ANNONS

“Att säga något och faktiskt göra det är väldigt olika saker”, säger Vijay Ayyar, Asien och Stilla Havet-chef på kryptobörsen Luno.

Bitcoin har precis som resten av kryptomarknaden sett ett uppsving den senaste tiden och handlades under måndagen till nära 52 000 dollar per bitcoin.

Läs även: Kryptomarknaden rusar igen – bitcoin draglok  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS