Dagens PS

Coinbase över 100 miljarder dollar i börsdebuten

Fred Ehrsam (t.v.) startade kryptobörsen Coinbase 2012. (Foto: Wikimedia Commons)
Fred Ehrsam (t.v.) startade kryptobörsen Coinbase 2012. (Foto: Wikimedia Commons)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 apr. 2021Publicerad: 15 apr. 2021

Coinbase gjorde en rekordstark start på sitt börsäventyr när aktien börsnoterades på Nasdaq-börsen i New York. Kryptovalutabolaget värderades efter handelsdagens slut till 86 miljarder dollar, motsvarande 728 miljarder svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutabörsen Coinbase aktie hade en svängig debut på Nasdaq-börsen när marknaden skulle etablera en värdering av bolaget. Nasdaq hade satt ett referenspris på 250 dollar per aktie inför debuten, men aktien öppnade betydligt högre än så på 381 dollar per aktie, rapporterar Bloomberg.

Sedan gick det först uppåt i handeln, och sedan nedåt igen under handelsdagen. Aktien gick som högst upp på ett pris på 429,54 dollar per aktie, för att sedan vända ner till stängningspriset 328,28, minus 14 procent jämfört med öppningskursen.

Nådde drömgräns men föll igen

Coinbase värderades därmed vid handelsdagens slut till 86 miljarder dollar, motsvarande 728 miljarder svenska kronor. Värderingen var under en period över drömgränsen 100 miljarder dollar, men tappade som sagt i handeln under dagen.

Coinbase blev därmed det största bolaget någonsin att direktnoteras på börsen, alltså utan att utfärda nya aktier och ta in nya pengar i bolaget.

Fallet under dagen kom parallellt med att priset på Bitcoin tappade efter att ha nått nya rekordhöjder i veckan. Den volatila kryptovalutan, som tillsammans med Ethereum utgjorde 56 procent av Coinbases handelsintäkter från 2020, sjönk under 62 000 dollar.

Coinbase höga värdering i börsintroduktionen är ett styrkebesked för kryptovalutamarknaden i stort. Det är också en stor succé för Nasdaq-börsen, som snuvade konkurrenten NY Stock Exchange på årets hetaste börsnotering, skriver Bloomberg.

Fråga som splittrar Wall Street

ANNONS

Inför börsnoteringen har Wall Street splittrats i synen på Coinbase, Bitcoin och kryptovalutor i stort.

”Europeiska centralbankens styrelseledamot Isabel Schnabel kallade i en intervju denna månad med Der Spiegel Bitcoin ”en spekulativ tillgång utan något igenkännligt grundläggande värde’”, skriver Bloomberg som jämför det med Garry Tan, grundare och chefspartner på Initialized Capital och en tidig Coinbase-investerare som säger:

”Jag tror att Coinbase är det här decenniets Microsoft, Netscape, Google eller Facebook. När människor funderar på om de ska investera i Coinbase, zooma ut och tänka på vad krypto betyder för samhället härifrån”, sa han.

Läs mer: Grundarens identitet en risk för Bitcoin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS