Dagens PS

Tips: Så hittar du bäst viner på Systembolaget

Systembolagets beställningssortiment kan vara en djungel
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 01 sep. 2016

Systembolaget har både för- och nackdelar om man jämför med hur vin säljs i resten av världen.  Jag tänkte idag fokusera på fördelarna och lite tips och knep på hur man kan få ut mer av sina viner från Systembolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Söker man på ”vin” på sytembolagets webbplats så får man upp 11 616 olika artiklar från 56 länder. Av dessa står 2105 på någon av Systembolagets hyllor och varav 700 som vanligtvis finns i butik. De viner som inte finns i butik måste då beställas från beställningssortimentet. Här finns det naturligtvis massor av viner som är både fantastiska och prisvärda.

Alla viner som säljs via Systembolaget är importerade av en vinimportör. Det vill säga att systembolaget inte köper in något självt. Väldigt stor andel av de vinimportörer som finns i Sverige provar ut och hittar bra vinner från hela världen. Men som alltid finns det undantag där kvaliteten på vinerna kan svika. Därför är det svårare att hitta ett bra vin på beställningssortimentet. Faktumet att det inte finns några provningsnoteringar kan göra det till en djungel. Då kan man i stället gå in på importörens hemsida och läsa om vinet.

För någon som aldrig druckit ett gammalt vin finns det i skrivande stund viner tillbaka till 1988 i beställningssortimentet. Man kan till exempel söka på rött eller vitt vin och sortera på årgång. I övrigt kan jag rekomendera att testa nya viner som har samma druva eller ursprung som ett vin du vet att du tycker om. Du kanske hittar en ny favorit.

Att beställa vin från beställningssortimentet är mycket lätt. Man kan ringa till en butik eller beställa direkt i butiken. Men lättast är det nog att beställa på Systembolaget.se. Har man inte en inloggning går det snabbt att ordna. När du beställer ett vin ska det ta max åtta arbetsdagar men brukar, av egen erfarenhet, komma inom fyra. Så beställer du på en torsdag har du det till nästa helg, med andra ord.

Nedan hittar du två äldre viner som finns på beställningssortimentet och som är bra exempel på prisvärda viner man inte hittar på hyllan. Jag tipsar även om ett mycket bra vin från det ordinarie sortimentet som jag nyligen hade glädjen att provsmaka.

Carpineto, Vino Nobile di Montepulciano, 1988 (90667) 349kr

En ursprungstypisk Toscana som har åldrats bra. Efter 28 år har vinets taniner rundats av och frukten är tydligare. I nosen har det fyllig torkad frukt, körsbär. Denna frukt blandas med toner av läder och tobak. Går utmärkt att dricka för sig själv eller till ostar men tänk på att inte ha för söt marmelad då vinet är något tort.

Chateau Bellevue, 2002 (82454) 90kr
Chateau Bellevue, 2003 (82489) 90kr

ANNONS

Dessa enkla bordeauxer är på sin topp nu. Mycket typiska för Bordeaux men tydliga röda bär och inslag av cederträ. 2002:an har något bättre frukt men vinerna är mycket lika. Kan vara spännande att dricka dom bredvid varandra. Passar bra till rött kött då taninerna fortfarande är tydliga.

Prado Rey, Crianza, 2013 (2778) 105kr

För er som förknippar Spanska viner med Rioja och vanilj kan jag rekomendera att testa viner från Ribera del Duero. Detta vin är som de flesta riojor också gjort på druvan Tempranillo. Men i ribiera blir vinerna ofta lite jordigare och tydligare taniner. Detta är en Crianza vilket betyder att det måste lagras på ek minst ett år. Detta är förhållande vis kort tid jämfört med det flesta spanska vinerna på hyllan idag. Detta gör att vaniljen inte är lika tydlig som kommer från den amreikanska eken vinerna lagras i. Ett välbalanserat fylligt vin med toner av choklad, tobak och en hint vanilj. Mycket prisvärt tapasvin!

Hoppas ni dricker något gott vin i helgen! Hör gärna av er för frågor eller tips på viner – klickar här!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS