Det kostar att vara ledig. Trots att det är många som är bra på att spara till semestern går det ofta mer pengar än väntat på sommarens aktiviteter.

”Jag tror att många är dåliga på att göra en budget inför sommaren. Kanske betalar man resor flera månader i förskott och glömmer kostnaderna som kommer sen”, säger Ingela Gabrielsson.

Många har en tendens att skapa nya behov hela tiden och köper mer än de tror, menar Ingela Gabrielsson. Därför kan det vara bra med lite is i magen och att fundera på vad som verkligen är nödvändigt, tycker hon. En vindsröjning och skafferi- och frystömning kan vara på sin plats.

”Ofta har vi mer mat hemma än vad vi vet om.”

För dem som har barn i skolåldern innebär skolstarten också extra kostnader. Barn som växer under sommaren behöver nya kläder och ny utrustning till höstens fritidsaktiviteter.

”Där gäller det att hålla sig på den snåla kanten. Det finns en bra andrahandsmarknad. Kanske kan man ordna en bytesdag med andra föräldrar. Man är ju inte ensam om det här.”

Känns det krisartat i plånboken är det läge att utvärdera sina fasta kostnader. Det kan finnas prenumerationer och abonnemang som man sitter fast i av gammal vana.

”Lägg tid på att se över de ekonomiska vanorna även över resten av året nu när man har lite mer energi än vanligt.”

ANNONS
ANNONS

Hennes tips är också att göra en ekonomisk summering av semestern, för att få koll på hur mycket pengar som faktiskt gick åt, när det fortfarande är färskt i minnet. Och att se över sparandet.

”Det är bra att vi använder sparade pengar på semestern, men det är också viktigt att fylla på igen”, säger Ingela Gabrielsson.

Eller via Facebook!