DagensPS sparkrönikör Therese Lundstedt skriver om ”den ultimata paradoxen” hos småspararna.

Varje vecka pratar jag om sparande, aktier, investeringar och börsen med hundratals nyfikna. Alla blir de peppade, inspirerade och insiktsfulla av informationen om och tanken på att man kan få pengarna att växa genom att investera dem på börsen i stället för på sparkontot. Ganska snart börjar inspirationen ta fart och drömmarna gnistra till i ögonvrån. Sen vaknar de flesta till och utbrister ”men jag vill ju absolut inte förlora några pengar”.

Den ultimata paradoxen. För att tjäna pengar måste man också utsätta sparslantarna för viss risk. I madrassen riskerar vi inget (förutom inbrott) men kan inte heller vänta oss någon ränta. På börsen däremot finns chansen till avkastning samtidigt som risken är högre. Inget nytt under solen där. Den stora frågan är dock varför vi svenskar är så otroligt rädda för att ta just risker.

ANNONS
ANNONS

Vad mer missar vi genom vår riskaverta inställning till vår omvärld – roliga jobb, fritidsutmaningar, nya vänner, livspartners? Förmodligen. När det gäller pengar och sparande så har vi dessutom en prisutveckling i samhället som också gnager på sparpengarna och gör att ett sparande till ingen avkastning dessutom ger dig råd med mindre imorgon än i dag. Brantast prisutvecklingskurva har, hör och häpna, fiskpriserna. Så gillar du fisk, eller att helt enkelt att få mer pengar med åren i stället för mindre så är börsen något för dig.

Risken hanterar man genom några enkla knep såsom att inte bara äga ett bolag, en aktie utan flera och genom att investera både i bolag som verkar hemma i Sverige och på andra marknader och i bolag som har vitt skilda verksamheter. Sen gäller det att vara långsiktig och inte behöva pengarna imorgon. Det är inte svårt. Som min mamma brukar säga, ”tänk om jag visste att det var så här enkelt med aktier tidigare”. Nu vet du.

Se denna krönika som ditt wake-up-call. Ta en regnig höstkväll och kom igång en gång för alla. Gör det enkelt för dig – månadsspara i bolag du förstår dig på, välj flera och tryck på köpknappen. Och när det gäller risk generellt så är det dags att tänka på att det sällan kommer några stekta sparvar flygande i övrigt heller om man inte gör något lite extra, tar lite risk och investerar några timmar i att komma igång med sparandet. Tänk också på att det här sparandet kan vara det som gör att du får råd att uppnå dina drömmar när du blir stor, när det nu är.