Dagens PS

Krönika: Ett mirakel för alla aktiesparare

Dagens PS sparkrönikör Therese Lundstedt tackar politiker och myndigheternas utveckling. (Foto: TT)
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 05 apr. 2017

Ett säkert vårtecken när jag var liten var när pappa lade ut papper med konstiga siffror över hela vardagsrumsbordet. Sen muttrade han och skrev siffror i små rutor och strödde beräkningspapper omkring sig.  Det kändes som att proceduren pågick under flera veckor. Det var såklart den ökända deklarationen för hela familjen som orsakade pappas bekymmersrynkor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det deklarationsdags igen. Men tack vare innovation, digitalisering, teknisk utveckling och några aktievänliga politiker så är det inte så jobbigt att deklarera i dag som det var förr. Det som gjort störst skillnad för oss aktiesparare är införandet av Investeringssparkontot, ofta kallat ISK. 2012 infördes detta mirakel, helt klart det bästa som hänt sedan skivat bröd, om du frågar mig. Alla sparare som förvarar sina aktier och fonder på ett Investeringskonto slipper nämligen att deklarera sina affärer själva. Man behöver inte hålla koll på om man sålt med vinst eller förlust, på om man kan kvitta vinster med förluster och så vidare. Svepskälet att inte aktiespara på grund av att det är så jobbigt att deklarera är alltså inte längre gångbart. Initiativet till Investeringssparkontot kan vi tacka Aktiespararna och ministrarna Mats Odell (KD) och Anders Borg (M) för.

De sparare som inte ännu tagit steget över till att ha alla sina aktier och fonder på ett Investeringskonto kan hos några aktörer få hjälp av olika så kallade K4-tjänster. Där kan man få en mer eller mindre färdiguträknad blankett att skicka till Skatteverket. Det kan vi tacka it-utvecklingen och kundvänliga aktörer för. I det här sammanhanget måste jag också nämna Skatteverkets digitaliseringsresa. Hela 5,6 miljoner personer valde att deklarera elektroniskt ifjol. Genom att identifiera sig med den smidiga BankID-appen så kan man alltså skicka iväg sin deklaration med en knapptryckning i mobilen eller på nätet. Enkelt och smidigt. Tack digitaliseringen och Skatteverket för att ni driver på utvecklingen!

Sedan allt fler elektroniska brevlådor dykt upp med Kivra i täten så har även processen med att låta brevbärarna leverera alla deklarationer förenklats. Alla digitala varelser med en egen Kivra-brevlåda kunde redan förra veckan godkänna sin deklaration och få skatteåterbäringen i tid till påsken. Återigen, mycket smidigt och ännu en digitaliseringsframgång som sparat tid i vardagen till oss. Det har alltså hänt en hel del från pappas kamp vid vardagsrumsbordet till dagens digitala hantering där du kan deklarera på bussen eller på väg från dagis.

Vad ska man då göra med all tid man sparar? För det första tycker jag att man faktiskt ska ta sig tid att tänka igenom deklarationen lite innan man godkänner. Är det så att du har avdrag du kan göra och därmed också pengar att tjäna så kanske det är värt att vänta på eventuell skatteåterbäring ett tag. Har du fortfarande tid över är ju detta ett gyllene tillfälle att se över dina sparpengarna. Vårstäda på bankkontot, se till att du inte har massa dammiga fonder som kostar mycket och levererar litet, fundera på hur stor buffert du egentligen behöver på sparkontot till noll procents ränta och se till att istället hitta några bra alternativ i aktiefonder och aktier. Den bästa vårstädningen är den då man tjänar pengar. Om man frågar mig.

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

”Mellofeber” på börsen – 230 miljarder hägrar  >

Blir 2017 året då du nobbar fifflarna?  >

Se upp för tabben i barnens sparande   >

ANNONS

”Slöa” svenskar går miste om makten   >

”Varför är vi så vårdslösa med våra sparpengar?”  >

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS