Varje fredag skriver Dagens PS Marcus Birro en reflektion över veckan som gått…

Idag handlar fredagskrönikan Signerat Birro om världen som en galen plats. Kanske krävs det en viss sorts människor för att styra en galen värld?

Jag fyller år i dag. Det är ingen stor sak. När man levt så här längre är det som om man varit på alla fester, man har rundat alla krön, man har sett dagarna komma och gå.

Jag är på en rätt bra plats i livet. Det finns mycket som kunde varit bättre, fler saker som kunde varit på plats men jag har någonstans lärt mig acceptera att jag är en av dem som klättrar väggar exakt då, exakt när världen och livet börjat falla på plats.

Jag försöker sänka tonen, höja blicken, se vad jag har, acceptera mina förluster, le blygt åt mina vinster.

Livet måste levas framåt men kan bara förstås baklänges.

ANNONS
ANNONS

Den här veckan har varit ännu en tuff vecka för den mediala och politiska eliten. Minns ni när Donald Trump valdes till president? Det var som om himlen fallit ner. Han framställdes som en idiot, en fullständigt livsfarlig gangster som antagligen skulle få världen släckt på en kvart.

I veckan som gick skakade han han med Nordkoreas diktator och lovade fred i denna sargade del av världen. Dagens PS skrev mycket om det i veckan, bland annat här.

Vad gör man då? Det är som att se media stå med brallorna nere. Går det att erkänna att en man som man utmålat som hela världens fiende trots allt verkar kunna göra en del saker rätt, eller håller man fast vid bilden man skapade INNAN man ens givit mannen i fråga en enda chans? Formar man sin egen uppfattning eller vågar man låta sig övertygas?

USA har en historia av märkliga presidenter. Minns ni filmen Tillbaka till framtiden? Michael J Fox tar sin DoLorean tillbaka till femtiotalet och träffar sin polare Doc där. När denne frågar ut Fox om han verkligen är från framtiden och frågar vem som är Amerikas president 1985 och får svaret Ronald Reagan svarar han bara ” Skådisen? Herregud. Och vem är vice? Jerry Lee Lewis?”

Världen är en bisarr plats. Världspolitik är en bisarr sysselsättning. Ja, Obama hade ett värdigare och mer intellektuellt anslag. Ja. Jag älskar människor som läser poesi och konsumerar kultur. Ja, det finns mycket med Trump som verkar rätt galet, men kanske är det vad som krävs för att kunna snacka med andra märkliga ledare. Kanske krävs det ett visst mått av ett viss galenskap för att det ska bli handling istället för ord.

Nu tar vi helg. Jag önskar er en fridfull sådan.