Det är många av oss som är på jobbet trots att vi är sjuka. Sju av tio personer tar sig till jobbet trots att de är sjuka, visar en undersökning som hygienföretaget SCA låtit göra. Åtta av tio arbetar hemifrån när de är sjuka.

Vi går dit trots att vi är stora smittbärare och riskerar att våra kollegor blir sjuka. Vi tar med oss våra sjuka barn, barn som är för sjuka för att vara på dagis/i skolan. Barn som kan smitta våra kollegor. Så dumt och så oansvarigt av oss.

Jag undrar varför vi inte vågar vara sjuka när vi är sjuka. Varför vi inte fokuserar på att bli friska i stället för att riskera att smitta andra och få en längre sjukfrånvaro än vi borde. Personligen har jag gått till jobbet när jag har varit sjuk på grund av en missriktad lojalitet.

Som det straffar sig, det enda som händer om du går till jobbet sjuk är att det tar längre tid för dig att bli  frisk och att du lyckas (när du bär smitta) smitta ner någon eller några av dina kollegor.

Förr gick jag till jobbet även när jag var förkyld eller direkt efter att jag haft vinterkräksjuka eller dylikt men i dag vet jag bättre och stannar hemma en extra dag för att säkerställa att jag inte bär på smitta. Det är rättriktad lojalitet – eller dubbelriktad skulle vi kunna säga, du är lojal mot dig själv och dina kollegor.

ANNONS
ANNONS

Var rädd om dig. Ingen tackar dig för att du går till jobbet när du är sjuk. Se till att bli frisk först och värdera dig själv så högt att du tar dig råd att vara hemma när du är sjuk för annars riskerar du att bli sjukare under en längre period. Var rädd om dig!

Det finns dock en sak som är helt ok att smittas med: positiva och kärleksfulla känslor; dessa smittar av sig på långt avstånd.
Det är bra!

MISSA INTE: Krönika: Så blir du en bra ledare [Elaine Breske Hirscher] >

LÄS ÄVEN: PS krönikör: ”Kärt barn har många namn” [Elaine Breske Hirscher] >