Statsminister Stefan Löfven kallade på onsdagen till presskonferens tillsammans med sina nya statsråd i regeringen. I samband med den råkade han alltså två gånger om och i snabb följd kalla Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, som nu efterträder Åsa Romson som miljöminister, för Katarina.

”Förlåt”, ursäktade sig Stefan Löfven och harklade sig.

Härom veckan lyckades Stefan Löfven med bedriften att göra en pinsam felsägning under ett statsbesök i USA.

Då sa Stefan Löfven, när han fick ordet, först: ”We´re not drunk yet” varpå han kallade den amerikanske utrikesministern John Kerry för Kennedy, vilket blev extra kul – eller något – med tanke på att Löfven dess för innan alltså deklarerat att ingen av de församlade potentaterna förtärt någon alkohol.

Åter till dagens presskonferens. Ny bostads- och digitaliseringsminister efter sparkade Mehmet Kaplan blir Kaplans partikollega Peter Eriksson.

”Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest erfarna och rutinerade politiker”, sa Löfven och refererade bland annat till Peter Erikssons förflutna som språkrör för MP och nu senaste som EU-parlamentariker.

Apropå Peter Eriksson framhärdade Löfven att Eriksson är från Norrland.

”Han är också norrlänning, vilket jag alltid sett som ett bra personlighetsdrag”, sa Stefan Löfven.

ANNONS
ANNONS

Problemet är bara att det påståendet inte är sant. Peter Eriksson är från Tranås i Småland och uppväxt i Strängnäs, och det här har många haft roligt åt i dag på sociala medier, skriver SvD.

Hur som helst, om vi håller oss till regeringsombildningen, det vill säga ämnet för dagen, så blir Ann Linde (S) EU- och handelsminister och biståndsminister Isabella Lövin (MP) ny vice statsminister, en titel som Åsa Romson hade innan hon avgick efter en serie klavertramp, som dessutom bidrog till att hon tvingades bort som språkrör för Miljöpartiet. Det uppdraget gick i stället till Isabella Lövin.

Ibrahim Baylan (S), i dag energiminister, får utökat ansvar och blir även samordningsminister.

”Det här är superhjältarna, de kommer att bli det”, deklarerade Stefan Löfven om sin omstuvade och delvis nya regeringsstab på presskonferensen, där statsministern också meddelade att strategi- och framtidsministern Kristina Persson får lämna regeringen.

SE ÄVEN KLIPPET: ”Här sluddrar Löfven till det” (Dagens PS) »

LÄS ÄVEN:”Miss när Löfven kallade Eriksson för norrlänning” (Svenska Dagbladet) »

Eller via Facebook!