I går, måndag 6 juni, nationaldagstalade Anders Ygeman i invandrartäta Stockholmsförorten Rinkeby. Efteråt publicerades ett foto på Anders Ygeman tillsammans med Yavuz Selim Celik, ordförande för Milli Görüs gren i Sverige, i en turkiskspråkig tidning som riktar sig till turkar bosatta i Sverige.

Milli Görüs har av tidningen Expo pekats ut som en högerextrem och islamistisk organisation vars agenda är att vända västvärlden ryggen.

”Erbakan, som fram till sin död år 2011 var rörelsens ideolog, har gjort flera grovt antisemitiska uttalanden. Så sent som 2010 hävdade han in en uppmärksammad intervju med den tyska tidningen Die Welt att världen styrs av judar och att EU är en del av det ’sionistiska’ projektet”, har Expo bland annat berättat.

Kaplan tvingades lämna regeringen
Så här sade Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar i mitten av april i år när det avslöjades att den dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) deltagit på en middag med Milli Görüs frontperson i Sverige, Yavuz Selim Celik – som även inrikesministern Anders Ygeman nu träffat – samt Kaplans möte med företrädare för fascistiska Grå vargarna, som anklagats för terror och hundratals mord och angrepp på vänstersympatisörer, kurder och armenier:

”Det är en islamistisk organisation som tidigare varit mycket starkare än de är i dag. Detta delvis på grund av en splittring, där regeringspartiet AKP utgjorde den moderata falangen”, framhöll Ekim Caglar i Aftonbladet om Milli Görüs.

När Mehmet Kaplans samröre med högerextremisterna kom i ljuset tvingades han snabbt lämna sin post som statsråd i regeringen. Men nu gör alltså inrikesminister Anders Ygeman om samma misstag som sin tidigare ministerkollega.

Dagens PS konfronterar Anders Ygemans pressekreterare Victor Harju med uppgifterna om att inrikesministern frontar på bild med Milli Görüs ledare i Sverige.

”Det hade jag faktiskt ingen aning om. Jag har inte koll på alla bilder, det var mycket folk på torget i Rinkeby”, säger Victor Harju.

Men hur ser det ut, tycker du, när ministern figurerar i sådana här sammanhangen?
”Som sagt, jag har ingen koll på vilka bilder som togs.”

Men Mehmet Kaplan tvingades avgå när hans koppling till bland andra Yavuz Selim Celik blev känd?
”Ja, men Ygeman har inte deltagit i någon middag. Han har talat på öppen plats, säger Victor Harju till Dagens PS, som kan berätta att Anders Ygeman även är med i en video där turken Barbaros Leylani, som skrikit ”död åt de armeniska hundarna”, är en av mötesdeltagarna.

Vad är din kommentar till det, Victor Harju?
”Det är inget jag spontant har kännedom om”, säger Victor Harju först.

Han återkommer sedan till Dagens PS:

ANNONS
ANNONS

”Filmen är från 1 februari på UD:s pressrum. Anders pratade om migrationssituationen i Sverige”, förklarar Victor Harju och framhåller att inrikesministern inte kände till att Barbaros Leylan fanns bland deltagarna på mötet.

På Twitter skriver Victor Harju att Barbaros Leylan ”tydligen var ackrediterad journalist”.

På videoklippet med Barbaros Leylani, som publicerades av en turkisk journalist på Facebook 14 april i år, skymtar den kontroversiella Barbaros Leylani, som alltså släpptes in på svenska utrikesdepartementet under förespegling att han var journalist och som drygt ett par månader senare tvingades avgå som vice ordförande för Turkiska riksförbundet i Sverige efter ett makabert tal på Sergels torg den 9 april i år, bara fem dagar innan filmen lades ut där Anders Ygeman håller ett informellt möte med bland andra Barbaros Leylani.

”Död åt de armeniska hundarna!”, skanderade Barbaros Leylani i det uppmärksammade talet på Sergels torg.

”Vi kan låta blodet flyta när det behövs”, sa han också  i talet som filmades och återgavs i TV4.

Barbaros Leylani är i dag föremål för en förundersökning för hets mot folkgrupp efter sitt tal i Stockholm, som polisanmäldes av flera åhörare.

Har du pratat med Ygeman angående den aktuella bilden med Milli Görüs ledare i Sverige?
”Absolut”, säger inrikesministerns pressekreterare Victor Harju.

Föranleder det några åtgärder från er sida för att förhindra att det upprepas?
”I det här fallet handlar det inte om att man måste dela någons tankar. Men det är en svår avvägning. Personligen tycker jag att det är bättre att som politiker vara tillgänglig, alternativet är att det aldrig får tas några bilder”, säger Victor Harju till Dagens PS.

LÄS ÄVEN:”Löfven sparkar Mehmet Kaplan” [Dagens PS] »

Eller via Facebook!