Richard Ulfsäter är högaktuell i hyllade fransk-svenska thrillerserien ”Midnattssol” som sänds på söndagar klockan 21 i SVT.

Ulfsäter medverkar även i dagens avsnitt av Stocks och Wilson har en pod, där de tre svenska skådespelarna pratar om hur de lärde känna varandra och vad de gjort under åren på scenen.

”Vi är alla i programmet lite konfunderade över hur vi blev bekanta.”

Men Richard minns i alla fall när han fick chansen att provfilma till ”Puss”, en romantisk komedi från 2010 i regi av Johan Kling.

Andreas Wilson, som slog igenom som Erik Ponti i filmen ”Ondskan” (2003), var i stort sett klar för rollen.

”Men så fick jag den i stället, det gillade inte Andreas alls”, berättar Richard Ulfsäter för Dagens PS.

”Jag hatade honom för det”, fnyser Andreas Wilson åt händelsen.

Och nu då – är det glömt och förlåtet?
”Ja, man är ju inte långsint, han är en trevlig kille”, tillstår Wilson.

Richard Ulfsäter och Andreas Wilson har alltså försonats och på tal om podden – som alltså är ett samarbete med Dagens PS – gillar Richard konceptet.

ANNONS
ANNONS

”Det är ett behagligt sätt att sitta och snacka och mötas på, nackdelen är kanske att man efter ett tag glömmer bort att man är i sändning”, säger Richard, som gjort en hel del teater- och filmroller under åren.

Mest känd för svenska folket, förutom SVT-aktuella ”Midnattssol, blev han kanske som reseledaren ”Steffen” i tv-komedin ”Playa del Sol” som visades första säsongen 2007.

”Jo, där öppnades dörrarna, det blev en succé.”

I ”Midnattssol” – som alltså går nu på söndagskvällar i SVT – spelar Richard Ulfsäter helikopterpilot. Och han blev så begeistrad under inspelningen att han bestämde sig för att ta helikoptercertifikat privat.

”Ja, jag blev helt tagen, så nu har jag gått en intensivkurs i teori under sommaren och snart är jag redo att beta av tentorna, det är mycket uträkningar av lufttryck och sådant där. Det här är en helt ny värld för mig.”

Att han får spela helikopterförare i ”Midnattssol” ser han som ett privilegium.

”Det är en rolig roll, tänk att få åka helikopter och få betalt för det. Dessutom är det kul att serien fått så bra recensioner.”

Han har som sagt gjort teater också, men nu är det några år sedan.

ANNONS
ANNONS

Och musikaler?
”Nej (skratt), jag har inte världens bästa sångröst.”

Att han blev skådespelare var ett infall, berättar han. Efter gymnasiet pluggade han språk i Tyskland och Frankrike och när han kom hem till Sverige igen fick han ”den idiotiska idén att bli skådespelare”.

Hans filmdebut var i TV3-serien ”Vita Lögner” år 2000.

”Det var första jobbet. En såpopera. Jag är glad att den eran är över”, säger Richard Ulfsäter, som är född i Helsingborg i Skåne men även har bott i England i 15 år.

Apropå England så gillar Richard Ulfsäter engelsk humor.
”Jag är inne i en sådan period nu”, skrattar han.

Namn: Richard Ulfsäter
Ålder: 41 år
Yrke: Skådespelare
Aktuell: I SVT-serien ”Midnattssol” och i Stocks och Wilson har en pod, som är ett samarbete med Dagens PS
Bor: Bostadsrätt på Södermalm, Stockholm