Han blir ny ordförande för krisande Ericsson

Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 09 okt. 2017
(Foto: TT)
(Foto: TT)

“Vi har hittat rätt person”, säger valberedningens ordförande.

ANNONS
ANNONS

Ericssons valberedning föreslår att Ronnie Leten blir ny styrelseordförande i Ericsson.

Mellan 1985 och 2017 har Ronnie Leten haft olika positioner inom Atlas Copco. Han var företagets vd och koncernchef 2009–2017. Han är i dag ledamot av SKF:s styrelse, styrelseordförande i Electrolux och på förslag som styrelseordförande i Epiroc, den del av Atlas Copco som planeras att delas ut under 2018.

Ronnie Leten från börsjätten Atlas Copco blir ny styrelseordförande för krisande Ericsson. (Foto: TT) Ronnie Leten från börsjätten Atlas Copco blir ny styrelseordförande för krisande Ericsson. (Foto: TT)

Leten är belgisk medborgare, född 1956. Han har civilekonomexamen från universitetet i Hasselt, Belgien. Ericssons nuvarande styrelseordförande Leif Johansson har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval vid årsstämman 2018.

Valberedningen föreslår även Kurt Jofs som ny styrelseledamot i Ericsson. Jofs var ansvarig för Ericsson Networks 2003–2008 och är i dag styrelseordförande i Tieto.

Kristin Skogen Lund har meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval.
Valberedningens övriga förslag  offentliggörs senare och senast i samband med kallelsen till årsstämman 2018.

Valberedningens ordförande Johan Forssell (vd och koncernchef i Investor AB) säger i en kommentar i pressmeddelandet:

“Valberedningen har arbetat intensivt och konstruktivt de senaste månaderna och vi är glada över att nu kunna föreslå en ny ordförande för Ericssons styrelse. Det är valberedningens uppfattning att vi i Ronnie Leten hittat rätt person som ordförande i Ericsson, med den erfarenhet och kompetens företaget behöver. Ronnie har ett mycket starkt track record när det gäller värdeskapande. Ronnie är en mycket skicklig affärsman, tekniskt kunnig och strategiskt mångsidig. Vidare har han betydande erfarenhet från digitalisering av stora verksamheter, vilket kommer att vara en tillgång i Ericssons fokuserade arbete tillsammans med dess kunder”.

”Därutöver föreslår valberedningen Kurt Jofs som ny styrelseledamot. Med Kurts djupa kunskap och bakgrund inom telekom- och IT-industrin, inte minst från tidigare uppdrag inom Ericsson, bedömer vi att han kommer att bidra med kompletterande kompetens och erfarenhet till Ericssons styrelse. Med dessa förändringar är det valberedningens uppfattning att bolaget ges rätt förutsättningar att realisera dess långsiktiga potential”.

I Ericssons valberedning ingår Johan Forssell, Investor AB (valberedningens ordförande), Bengt Kjell, AB Industrivärden och Handelsbankens Pensionsstiftelse, Christer Gardell, Cevian Funds, Anders Oscarsson, AMF Försäkring och Fonder, Johan Held, Afa Försäkring, och Leif Johansson, styrelsens ordförande.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.