Villa Söderås är Sveriges dyraste hus – om det säljs. Nu kommer ett bakslag för säljaren, villan är nämligen ingen bostad enligt Lidingö kommun.

Villa Söderås är till försäljning för 350 miljoner kronor, något som Dagens PS skrivit om tidigare. Villan som marknadsförs som ”huvudbostad” i videon från mäklaren Eklund Stockholm New York, ESNY. Nu kommer uppgifter om att den inte får användas som bostad, skriver DI.se.

”Detaljplanen tillåter endast användningen ’institutionsändamål’, vilket inbegriper bland annat tidigare användning som hotell och restaurang. Det är dock tydligt att det inte omfattar bostadsändamål”, säger Fredrik Vinstock, ordförande (M) i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden på Lidingö till DI.se och fortsätter:

”Vill man använda fastigheten till något som inte ryms inom detaljplanen måste man ändra denna detaljplan, och en sådan ändring bestämmer kommunen över. Syftet är att kommuner ska kunna stadsplanera och göra avvägningar mellan olika intressegrupper.”

Finns en öppning

Enligt Vinstock finns det en öppning för att omvandla Villa Söderås till bostad, det tar dock tid och kostar en hel del. Just i Lidingö kommun tar det mellan två och fyra år att göra en sådan planändring. Det skulle också gå loss på några hundra tusen kronor. Jämför man med inköpspriset kan det tyckas vara en spottstyver. Att det bara är att försöka fått till en planändring avfärdar dock Vinstock. För Lidingö kommun är Elfvikslandet, där villan ligger, ett extra viktigt område.

Fastighetsägaren har inte försökt att omvandla villan till bostad, däremot har det frågats om huskomplexet får användas till exempel ambassad eller bostad till ambassadören.

ANNONS
ANNONS

”Men där är svaret också nej på samma sätt som att bostad inte tillåts”, säger Vinstock.