Carl Bildt har tidigare pekat på att Saudiarabien är en ekonomisk makt och en viktig marknad för svensk export.  Nu är han orolig för hur det ska gå.

”Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats. /…/ Jag tror det vore oklokt att undervärdera riskerna”, skriver Bildt (M) på sinblogg.

”Föreställningen att detta skulle förändra situationen för medborgerliga fri- och rättigheter i Saudiarabien tror jag, för att uttrycka mig försiktigt, är överdriven. Mer korrekt är väl att säga att det är en ren illusion. Det är väl sannolikt att vi i stället t o m förlorat möjligheten att under en obestämd tid ens tala med de styrande i landet”, fortsätter han.

Bildt är mycket kritisk till hur regeringen Löfven agerat.

”Det var Sverige – inte en enskild regering – som ingått avtalet. Och därmed handlade det inte minst om Sveriges trovärdighet som fördragspartner. Den trovärdigheten är viktig för ett relativt litet land som Sverige”, skriver Carl Bildt.

Han får medhåll av Ericssons styrelseordförande Leif Johansson.

ANNONS
ANNONS

Vi är oroliga på riktigt och vi försökte framföra det”, säger näringslivspampen nu till Dagens Industri.

”Om man gör sig till ovän med Arabförbundet så kan det åstadkomma väldigt stor skada.”

För några dagar sedan var han en av 30-talet toppdirektörer som  på DN Debatt varnade för att en uppsägning av vapenavtalet skulle riskera Sveriges trovärdighet som handelspartner.

”Vi varnade för att om det blir en väldigt besvärlig hantering så kommer det ha påverkan på våra relationer med Saudiarabien, med risk för negativ påverkan på våra övriga relationer med många länder. Och det är väl precis det som faktiskt nu tyvärr har hänt”, säger Leif Johansson till DI.

KOMMENTAR: ”Ett nederlag för statsministern personligen” (Göran Eriksson, SvD) »