De två största cypriotiska bankerna har begränsat bankomatuttag på ön till 100 euro per konto och dag från tidigare maxgränsen 260 euro.

ANNONS

Förhandlingarna om ett nödlån är nu inne i ett mycket känsligt läge med en snäv tidsfrist.

Cyperns president Nikos Anastasiades landade i dag i Bryssel, där en lång rad möten väntar med bland andra ECB-chefen Mario Draghi, IMF:s Christine Lagarde och Jeroen Dijsselbloem, ordförande för eurozonens finansministrar.

De stora rollinnehavarna i det cypriotiska dramat samlas i EU-högkvarteret inför vad som tros bli långdragna förhandlingar.

– Jag förväntar mig en lång natt. Jag tror att en överenskommelse blir av i kväll, men det kommer att bli sent, säger Irlands finansminister Michael Noonan till AFP.

Långivarna och Cypern ska försöka nå en överenskommelse som kan rädda den cypriotiska ekonomin undan kollaps.

Om ingen uppgörelse med EU och IMF om nödlån på 10 miljarder euro är klar på måndag upphör stödet från ECB till Cyperns banker. Trojkan (EU, ECB, IMF) har lovat Cypern nödlån om landet kan skaffa 5,8 miljarder euro på egen hand.

ANNONS
ANNONS

SEB:s chefsstrateg Johan Javéus är försiktigt positiv. Han tror att Cyperns regering till slut kommer lyckas nå en överenskommelse med övriga EU.

– Att inte komma fram till en lösning har så många negativa konsekvenser för alla inblandade att det inte är ett gångbart alternativ, säger han till TT.

– Men det är som alltid med väldigt svåra förhandlingar. Det är ingenting som går lätt och det är regel snarare än undantag att sådant här blir klart i sista sekunden.

I en sådan här situation är det svårt att vara hoppfull, men Johan Javéus tror ändå att de flesta cyprioterna kommer dra en lättnadens suck om bankerna inte backar ifrån sina insättningsgarantier.

– Om vi får en lösning som håller småspararna skadefria är det de som är vinnare.

Men det finns andra konsekvenser för landet som kommer få en mer långvarig, negativ, effekt.

– Cypern som finansiellt centrum, i bemärkelsen att folk vill placera stora mängder pengar där, har fått sig en mycket allvarlig törn och det är svårt att se hur den sektorn ska kunna återhämta sig.

ANNONS
ANNONS

Under lördagskvällen sade en cypriotisk källa till Reuters att Cyperns regering gått med på att ta ut en engångsskatt på 20 procent på tillgodohavanden på över 100 000 euro i Bank of Cyprus och 4 procent hos andra långivare.

Däremot ska tidigare planer på att hämta in pengar från pensionsfonder ha skrotats, enligt källan.

Fortfarande råder ovisshet om Cyperns parlament godkänner uppgörelsen.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade att framsteg har gjorts mot en lösning.

”Tyvärr har de senaste dagarnas händelser lett till en utveckling där det inte längre finns några optimala lösningar. I dag återstår bara tuffa val”, sade Rehn i ett uttalande.