Flera stora amerikanska banker har under de senaste dagarna överraskat analytikerna med bättre resultat än väntat. Men än är det en lång väg tillbaka till de goda tiderna.

ANNONS

Den skakiga amerikanska finansmarknaden har skärrat USA:s bankanalytiker till den milda grad att de nästan inte längre tycks se annat än stora kreditförluster. Under de senaste dagarna har flera amerikanska banker, bland dem USA:s största bank Citigroup och JP Morgan, presenterat delårsrapporter som har varit betydligt bättre än vad analytikerna hade räknat med.

– Förväntningarna har varit rejält lågt ställda. Bankerna har gjort förluster flera kvartal på grund av de stora nedskrivningarna, något som inte har dykt upp i samma omfattning detta kvartal. Men det är inga starka resultat, om man jämför historiskt, säger Maths Liljedahl, bankanalytiker på Nordea.

Mindre vinstfall

På måndagen redovisade Bank of America ett vinstfall för fjärde kvartalet i rad, men fallet var ändå inte lika stort som analytikerna hade befarat. Nettovinsten för andra kvartalet blev 3,41 miljarder dollar, eller 72 cent per aktie, mot prognosen på 48 cent per aktie.

Men de förbättrade resultaten betyder inte att ljuset börjar synas i slutet av tunneln.

– Det är inte över än. Det kommer att fortsätta vara en ganska skakig bankmarknad. Nu går vi in i en miljö där vi har en väldigt svag amerikansk ekonomi och det är klart att det kommer att påverka amerikanska banker framöver. Och samma sak kan vi se här hemma, men i lite mildare omfattning. Ekonomin blir sämre och då får banker en svagare volymutveckling och ökade låneförluster, säger Maths Liljedahl.

Utanför USA:s gränser

ANNONS
ANNONS

I USA försöker regeringen rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, som tillsammans står för nästan halva USA:s bolånemarknad. Enligt The New York Times finns cirka en femtedel, eller 1,5 biljoner dollar, av de värdepapper som Fannie och Freddie har utfärdat utanför USA:s gränser, hälften i Asien, men även cirka 100 miljarder dollar i Västeuropa.

– Fannie och Freddie har emitterat obligationer med hög kreditvärdighet som de har sålt över hela världen med ganska hög avkastning. Med största sannolikhet har även svenska banker obligationer från dem. Men som det ser ut nu kommer amerikanska staten att gå in och rädda instituten, så risken med de papperen är extremt liten.