”Det är en enig styrelse som efter en omfattande utvärdering har gjort bedömningen att ett byte av koncernchef bör ske nu”, skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande.

ANNONS

”För mig var det jätteöverraskande att det här händer så snabbt. Frank Vang-Jensen har bara suttit på posten i ett och halvt år. I Handelsbanken är det vanligt att vd stannar kvar länge för stabiliteten”, säger Matti Ahokas, analytiker på Danske Bank.

”Det är också intressant att de ganska noggrant i pressmeddelandet berättar om orsaken, att de försöker visa att det bara är en personfråga. Att det inte handlar om hur verksamheten går”, fortsätter han.

Beskedet i pressmeddelandet från Pär Boman, styrelsens ordförande, lyder: ”Beslutet är enbart en individfråga. Handelsbanken står oförändrat stark och våra långsiktiga mål ligger fast”.

”Man kan således vara en utmärkt ledare och chef – som Frank Vang-Jensen har varit – men ändå inte fullt ut motsvara de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken”.

Frank Vang-Jensen var ett något överraskande val till posten när han utsågs, bland annat på grund av liten erfarenhet av höga interna poster och att han var den första vd:n som inte var svensk.

Att det är Bouvin som tar över rodret är ingen överraskning för Matti Ahokas.

”Anders Bouvin har varit länge inom banken och är känd som en traditionell handelsbankare. Han känns som en naturlig efterträdare”, säger han.

Pär Boman formulerar det så här: ”Anders Bouvin har arbetat över 30 år i Handelsbanken och är väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar. Han har det senaste decenniet varit verksam i Handelsbanken i UK”.

Andrew Copsey har utsetts till tillförordnad chef för Handelsbanken i Storbritannien och efterträder därmed Anders Bouvin.

ANNONS
ANNONS

Pär Boman och Anders Bouvin deltar på en presskonferens i Stockholm under förmiddagen.

LÄS ÄVEN:”Så påverkar vd-bytet bankens kunder” [Dina Pengar] »

Eller via Facebook!