Flera nöjesparker har fått en svagare start på sommaren än i fjol, och skyller det på bland annat vädret och fotbolls-VM.

ANNONS

Men Gröna Lund i Stockholm kan gå mot ett nytt besöksrekord – delvis tack vare kronprinsessbröllopet

– Det har säkert bidragit till att många kommer till Stockholm, och för många av dem så är Gröna Lund ett naturligt besöksalternativ, säger Jan Roy, vd för parkens moderbolag PRS.

Själva bröllopsdagen, den 19 juni, valde många sommargäster att fira inne i stan i stället för att förlusta sig på Gröna Lund. Men totalt under juni ökade antalet besökare med drygt elva procent, och juli har börjat lika bra. Om trenden består blir årets sommar den bästa hittills för Gröna Lund.

Den viktigaste faktorn, som nöjesparkscheferna varken kan påverka eller förutsäga, är vädret. Och just vädret har ställt till det för många parker under början av sommaren.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby har fått se antalet besökare minska med nio procent hittills och vd Mikael Ahlerup säger att det till stor del beror på att första delen av juni var kall.

ANNONS
ANNONS

Enligt Pelle Johannisson, vice vd på Liseberg vars besökarantal har krympt med sju–tio procent hittills i år, tycks dessutom extra många svenskar ha valt att lägga sin semester under senare delen av sommaren.

– En tanke kan vara att en del tycker att fotbolls-VM är så intressant att man tänker att i år ska vi semestra lite senare, säger han.