SPONSRAS AV AKTIEINVEST FONDER: Tänk dig själv att du investerade 10.000 kronor för knappt 15 år sedan och att investeringen i dag är värd drygt 80.000 kronor.

ANNONS

Det handlar inte om någon kvalificerad dyr aktiv fondförvaltning utan om något så trivialt som ett index med aktier med en hög direktavkastning.

Indexet (SIX Sweden Dividend 15), som fonden Aktiespararna Direktavkastning följer, har sedan indexets start i februari 2003 genererat drygt åtta gånger pengarna. Ett gediget arbete gjordes för att hitta ett index som hade avkastat bra över tid, men även hade potential att stå emot bra i nedgångar.

Baserat på historiken som indexet uppvisade valde vi att starta indexfonden Aktiespararna Direktavkastning och med en förhoppning om att indexet skulle fortsätta leverera en bra avkastning över tid.

Optimerar avkastningen

Lite förenklat är indexet konstruerat så att av de 40 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen väljs de 15 bolag ut med den högsta viktade direktavkastningen, sett över en treårsperiod (en kombination av historisk men även inkluderat senast föreslagna utdelningen). Den här revideringen görs under mars månad varje år. På så sätt optimerar fonden (enligt index/modellen) så att bolagen med högst direktavkastning ingår, det enda som du behöver göra är att investera i fonden. Utdelningarna återinvesteras också i fonden och det gör att det blir en ränta-på-ränta-effekt över tid som också förhoppningsvis bidrar till en positiv utveckling. I snitt har direktavkastningen i indexet varit runt fem procent de senaste tio åren.

En intressant poäng i sammanhanget är att jämföra med ett bredare index, som ej är inriktat mot aktier med en hög direktavkastning utan i stort visar på Stockholmsbörsens utveckling generellt. Vi jämför då mot SIXRX (inklusive utdelningar) och kan konstatera att bolag med en hög direktavkastning över tid genererat en bra avkastning. SIXRX  har genererat knappt sju gånger pengarna sedan den 28 februari 2003 och indexet SIX Sweden Dividend 15 har genererat drygt åtta gånger insatsen  (inklusive utdelningar). Ganska stor skillnad i procent och pengar som med små enkla medel (återinvesterad utdelning) kan bidra till ett rikare liv.

Nyårslöftet – att spara

Att det är bra att spara vet de flesta, men det gäller att man kommer igång också. Så var lite radikal och se till att bocka av ett nyårslöfte redan nu genom att börja spara. Klicka på någon av länkarna  så finns möjligheten för den som är intresserad att börja spara i Aktiespararna Direktavkastning.

ANNONS
ANNONS

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationsbroschyr, faktablad samt information om fondbolagets ersättningspolicy finns tillgängligt här.

Aktieinvest

Avanza

Nordnet

Pensionmyndigheten

Läs mer från PS Sparande nedan:

ANNONS
ANNONS

NCC och Ratos rasar på Stockholmsbörsen [DagensPS.se] >

Ratad aktie lockar kände miljardären [DagensPS.se] >

Fondproffsen börsvarnar: ”Döda pengar” i tio år [DagensPS.se] >

Sverige näst bästa landet för fondsparare [DagensPS.se] >

Vapenaktier rusar på börsen [DagensPS.se] >