35 procent av villorna säljs under utgångspris, enligt nya siffror.

Hemnet konstaterar att var tredje villa som såldes i Sverige i oktober gick under utgångspris, rapporterar TT.

Samtidigt har Valueguard berättat att prisutvecklingen för villor är sämre än för bostadsrätter. I oktober backade villapriserna med 1,2 procent medan bostadsrättspriserna sjönk med 0,9 procent. Siffrorna är då justerade av säsongseffekter.

Det är ingen tvekan om att det är köparnas marknad. Enligt Hemnet såldes 35 procent av villorna under utgångspris i oktober, vilket är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period i fjol.

ANNONS
ANNONS

”Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget”, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, till nyhetsbyrån, som uppger att läget är värst i Stockholm.

Där såldes 40 procent av villorna under utgångspris förra månaden – en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.

Staffan Tell är inte överraskad utan menar att utvecklingen är en effekt av amorteringskravet.

Enligt TT räknar SEB räknar med fortsatt prispress på bostadsmarknaden medan Nordea menar att det pågår en stabilisering av priserna efter förra årets nedgång.