Pensionsmyndigheten har sammanställt vilka fondbolag som fått mest kritik under fjolåret. Inte sällan handlar det om aggressiva försäljningsmetoder och dålig förvaltning; ibland har fondförsäljarna utgett sig för arbeta för eller samarbeta med Pensionsmyndigheten, vilket är ren och skär lögn, Pensionsmyndigheten jobbar inte så.

Inte oväntat figurerar båda skandalfondbolagen Allra och Falcon högt upp, skriver SvD.

Även Solidar ligger i toppen över skandalomsusade bolag där Advisor hamnar högst upp. Det är ett fondbolag som ”pensionssparare ska akta sig för”, konstaterar Svenska Dagbladet.

Konsumentkraft, Lundstedt Fond och Finans, Pensionskraft och Zensum är andra bolag på topplistan över kritiserade fondbolag. I flera fall rör det sig om bolag som återkommer varje år på varningslistan, dock har några av dem bytt namn.

Enligt artikeln fick Pensionsmyndigheten in över 1.100 klagomål och synpynkter på 70 olika aktörer i branschen under förra året; det rör sig – uppger SvD Näringsliv – om ”pensionssparare som känt sig lurade eller vilseledda”.

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, säger i ett pressmeddelande att de ”allvarligaste klagomålen rör mobilt bank-id, där har telefonförsäljare i vissa fall bytt fonder utan spararens vetskap”.

Pensionsmyndigheten uppmanar sparare att alltid vara observanta på samtal där rådgivning eller förvaltning av premiepensionen erbjuds.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: PPM-sparare slipper skandaltyngd fond [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Utskällda fondtoppar lever i lyx [DagensPS.se] >