”De tio procent rikaste äger drygt hälften av förmögenheten”, skriver Dagens Industri.

Tidningen uppger att snittförmögenheten bland svenskarna nu är 1,7 miljoner kronor.

Det är alla tiders rekord och bakgrunden till utvecklingen uppges vara stigande bopriser och ett långvarigt kursrally på börsen.

Det är Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och gästprofessor vid Sorbonne i Paris, som redovisar hur rika svenskarna blivit och hur fördelningen ser ut. Bakgrunden till analysen är det förslag till reformerad kapitalbeskattning som SNS Konjunkturråd la fram i veckan, skriver Di.

I snitt har varje svensk tillgångar på 2,1 miljoner kronor med bostäder och andra tillgångar inkluderade. Samtidigt uppges varje individ ha skulder på 400.000 kronor vilket gör att nettoförmögenheten blir 1,7 miljoner kronor per svensk.

Di skriver att de flesta dock säkert inte kan förlika sig med siffrorna då förmögenheten är extremt ojämnt fördelad.

ANNONS
ANNONS

”De 10 procent som räknas som landets mest förmögna äger 60 procent av den totala förmögenheten”; det handlar bland annat om familjen Lundberg, H&M-familjen Persson, Investors ägare – familjen Wallenberg – och nyrika techmiljardärer som står bakom bolag som exempelvis Spotify, Mojang och Klarna.

När det gäller den 66-årige Djursholmsbon Fredrik Lundberg, som på bilden på Dagens PS får illustrera den rikaste klicken i Sverige, är han enligt VA:s lista över Sveriges miljardärer 2017 god för 39 miljarder kronor.