Polis från 28 länder i Europa medverkade i tillslaget.

Nu var svensken inte den enda som greps. Ytterligare 94 misstänkta kreditkortsbedragare greps i den av Europol koordinerade, gemensamma polisinsatsen, rapporterar Sveriges Radio, som uppger att misstankarna som nu riktas mot de totalt 95 personerna, varav en svensk alltså, rör runt 20.000 misstänkta transaktioner med stulna kreditkortsuppgifter.

Värdet på de misstänkt brottsliga transaktionerna uppskattas till motsvarande ungefär 82 miljoner kronor.

Den svenske mannen uppges ha varit i färd med att hämta en vara när han greps.

”Det är en person som var aktuell vid just det tillfället. Men så vet vi också att den här personen, eller organisationen han tillhör, står bakom ungefär hundra liknande bedrägerier”, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till SR, som berättar att polisen i Sverige samarbetat med banker, betalningsförmedlare och logistikföretag för att få fast kreditkortsskojarna.

”Det är näringslivet som ser de här betalningarna och kan pussla ihop informationen”, säger Jan Olsson i artikeln och förklarar att ökningen av den här typen av brottslighet utmärker sig med en ökning på 41 procent de senaste fem månaderna – bara i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Förra året anmäldes enligt SR 80.000 bedrägerier med stulna kreditkortsuppgifter i Sverige – en siffra som väntas bli större i år.