Läge att skugga råden? Kanske blir det en guldkantad portfölj.

Ann Grevelius, partner på GP Bullhound, tror att it-konsulter kan ha en fortsatt stark efterfrågan, hon rekommenderar börsplacerare att rikta in sig på bolag som Acando och HiQ – bland annat på grund av den höga direktavkastningen, framhåller hon i tidningen.

När det gäller aktier som börsinvesterare bör undvika pekar hon särskilt ut finansiella bolag och detaljhandelsbolag, som inte hängt med i den digitaliserade omställningen med ökad e-handel.

Jonas Olavi, analytiker på Alfred Berg, lyfter fram Ericsson som en potentiell vinnaraktie under det här året.

”Jag tror att omställningsarbetet som Ericsson är inne i kan bära frukt långt innan resultaten kommer på plats. Men det kommer vara en volatil resa för resultaten kommer vara jobbiga att läsa”, säger han till SvD Näringsliv.

En aktie som du bör hålla dig borta från, enligt Jonas Olavi, är Fingerprint Cards.

Cecilia Auvray, chef för nordisk aktieförvaltning på Handelsbanken, hissar kommersiella fastighetsbolag på börsen, bland annat för att dessa bolag – enligt henne – ”är välskötta och hyrorna fortsätter uppåt”.

Hennes råd är däremot att undvika börsnoterade byggbolag med argumentet att ”de har haft skördetider som inte kommer tillbaka varken 2018 eller 2019”.

ANNONS
ANNONS

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, tror på verkstadssektorn, säger hon till Svenska Dagbladet.

”Många av exportbolagen har gått bra och det kommer de fortsätta göra om den här utvecklingen håller i sig. Atlas Copco och Volvo är ett par exempel”, säger Skandias sparekonom i artikeln, där hon menar att placerare gör klokt i att inte försöka bottenfiska i byggbolag och i bostadsutvecklare.

Även de fyra storbankerna kan, om konjunkturen försämras i Sverige, få ta stryk på börsen, tror hon.