”Det är fantastiskt roligt och hedrande”, säger finanslandstingsrådet.

74 regioner rankas i rapporten State of the Nordic Region utifrån bland annat arbetsmarknadsläget och den samlade regionala ekonomin.

Stockholm springer nu om Oslo i detta socioekonomiska index, som tagits fram av forskningsinstitutet Nordregio, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

”Det är ju ett kvitto för oss på att många års arbete har givit resultat”, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

”Vi har ett starkt näringsliv i Stockholmsregionen, vi har starka akademier, stark forskning som driver innovation och som skapar dynamiken i Stockholmsregionen. Och vi har en befolkning som är otroligt nyfiken och prövar nya lösningar, som också bidrar till dynamiken”, fortsätter finanslandstingsrådet i Ekot.

Hon är medveten om att det också finns tuffa utmaningar i regionen med en befolkningstillväxt på 40.000 nya invånare varje år. Mot bakgrund av det konstaterar hon att det behövs fler bostäder och en utbyggnad av infrastrukturen, dessutom krävs det åtgärder för att öka tryggheten, anser hon och pekar på den eskalerande gängkriminaliteten.

ANNONS
ANNONS

Västra Götaland klättrar från 13:e till sjunde plats i rankningen och även Uppsala tar en plats på 10-i-topplistan, framgår det.