Det hävdar Nordeas ordförande Björn Wahlroos.

ANNONS

DN intervjuar storbankens ordförande i London apropå beslutet att flytta huvudkontoret från Sverige till Finland.

Redan förra veckan togs beslutet av Björn Wahlroos och bankens vd Casper von Koskull – och det var ett ”jättelätt” beslut”, säger Wahlroos till tidningen, som uppger att styrelsen sedan var enig bakom beslutet.

I Danmark uttrycks missnöje över att Nordea valde Finland, som är med i bankunionen och därmed har samma spelregler som andra storbanker i Europa.

Om statsminister Stefan Löfvens uttalande, att folk är upprörda, säger Björn Wahlroos att han också kan förstå frustrationen. Löfven är ”en empatisk människa”, säger han till DN.

Dock avfärdar han bestämt att skattebetalarna räddat Nordea två gånger, som Löfven påstår.

”Skattebetalarna har aldrig hjälpt Nordea, de har hjälpt Nordbanken. Det är jätteviktigt att understryka, säger Björn Wahlroos bestämt till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Då, i början på 1990-talet, fick staten ta över Nordbanken och senare, 2009, fick banken – som då bytt namn till Nordea – en rejäl kapitalinjektion av staten i form av en nyemission, något som ”alla tjänat pengar på enligt Anders Borg”, framhåller Nordeas styrelseordförande.

Nu, när Nordea fattat beslutet att lämna Stockholm, räknar Wahlroos med ett visst kundtapp; det har funnits med i beräkningarna, deklarerar han.