Statistik som Stockholm handelskammare tagit fram till Di – och som baseras på siffror från SCB – visar att värdet på varuexporten till Storbritannien sjunkit med nästan 10 miljarder kronor. Mellan januari och juli i fjol uppgick värdet på exporten till 50,6 miljarder kronor. Under motsvarande tid i år landade värdet på betydligt svagare 41,2 miljarder kronor.

”Exportvärdet har minskat i kronor och ören med nästan 10 miljarder kronor, vilket är ett påtagligt fall. Givetvis spelar valutan in där”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, till tidningen.

I juni i år röstade britterna för ett utträde ur EU. Det fick pundet att störtdyka till 31-årslägsta mot dollarn och enligt Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB och som uttalar sig i Di, har pundet tappat drygt 20 procent mot dollarn på ett år.

”Det är dramatiska rörelser i valutamarknaderna”, konstaterar han.

I spåren av det kraftiga pundraset, som tagit ny fart i oktober, har kronan försvagats och det får negativa effekter för svenska exportföretag. Enligt Di har värdet av den svenska exporten till Storbritannien fallit med 19 procent, vilket är ett betydande tapp och i artikeln framgår att pundet av allt att döma får stort utrymme i företagens kvartalsrapporter.

ANNONS
ANNONS

”Alla stora bolag har hygglig exponering mot Storbritannien så det kommer vi nog höra många företag klaga på”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Di.

Svenska bolag som nämns och som påverkas av pundets kollaps är kökstillverkaren Nobia men även H&M och Volvo, liksom lastbilstillverkaren Scania.

”Den drastiska tillbakagången vi nu ser gör att det finns anledning till oro. Vi är beroende av Storbritannien för export, jobb och tillväxt”, säger Andreas Hatzigeorgiou i artikeln, där också vinnare lyfts fram i kölvattnet av den svagare kronan.

”Alla bolag med produktion i Sverige är vinnare på den svaga kronan. Det handlar om verkstadsbolagen, skogsbolagen och stål och gruvor”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

LÄS MER: ”Pundets kollaps sprider oro” [Di] ›