Oron grundar sig i att endast ett fåtal privata aktörer styr det kontantlösa samhället.

Digitala, moderna betalningstjänster i all ära, men det är samtidigt inte en riskfri utveckling, konstaterar Riksbanken, som i 350 år försett allmänheten med pengar.

Riksbanken ger uttryck för sina farhågor i en första delrapport, som refereras av SVT Nyheter, och oron handlar om att de moderna betalningstjänsterna helt drivs i privat regi av bara ett fåtal kommersiella aktörer.

”På sikt kan denna koncentration hämma konkurrensen på marknaden och göra samhället sårbart”, menar Riksbanken, enligt SVT.

ANNONS
ANNONS

Riksbanken har kommit fram till att en e-krona bör tas fram på prov som komplement till Swish och betalningsappar då förekomsten av betalningar med kontanter numera hör till ovanligheterna i Sverige, där det kontantlösa samhället rusar fram påeldat av främst storbankerna.

Riksbanken inledde förra året en utvärdering av en så kallad e-krona. I den andra delrapport, som Riksbanken släpper i dag, fredag, är slutsatsen att en e-krona i vart fall bör testas.

”Nästa steg i riksbankens arbete med e-kronan bör vara att bygga en e-krona för att på så sätt lära mer och pröva vilka tekniska lösningar som är användbara och möjliga att förverkliga”, säger Eva Julin, projektledare för Riksbankens e-krona-projekt, i ett pressmeddelande.

Läs även: Riksbanken vill som första centralbank testa e-krona [Sveriges Radio] >