Biljettpriset uppges ligga på 250 000 kronor och uppåt för en privatjet-resa från Sverige till spanska solkusten, tur och retur.

Det berättar flygmäklaren Richard Bendix för Sveriges Radio, som rapporterar om att privatflyget ökar medan flygbranschen i övrigt nära på kraschat i spåren av coronakrisen.

Enligt siffror som återges av SR har det reguljära flyget och charterflyget rasat med 70 procent från mars till slutet av juni år jämfört med samma period i fjol.

Statistik från Transportstyrelsen visar att nedgången inom privatflyget är 24 procent under samma tid.

Brian Liddle, vd för privatjetsbolag Industriflyg, säger till SR att branschen visserligen har drabbats men att man fortsatt flyga, bland annat har man hämtat folk på olika destinationer och flugit hem dem, förklarar han.

Privatflyget vänder sig till stora företag och förmögna kunder, som alltså har råd att flyga privatjet. Under coronakrisen har privatjet-industrin i Sverige endast tappat 13,5 procent av marknaden, enligt WingX, ett tyskt bolag som gör marknadsanalyser för privatflygindustrin, konstaterar SR.

Flygmäklaren Richard Bendix berättar att förfrågningar och bokningar av till exempel privatresor till Spanien ökat.

ANNONS
ANNONS

”Jag vet att några av de här är ju den typen av resenärer som har ett boende där nere som de kanske vill komma ner till, som de inte kunnat komma till på annat sätt förut. En sådan resa, en jetmaskin från Stockholm till Malaga tur och retur kan ligga på från 250 000 kronor och uppåt”, säger han.

Samtidigt rapporterar TT i en artikel som publiceras bland annat av Di.se att den internationella turismen i Spanien rasat med hela 99 procent i juni. Läs mer om det här.