”Hushållens förmögenhet, både brutto och netto, fortsätter att stiga. Den största andelen av ökningen kom från aktierelaterade tillgångar”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i kommentar.

ANNONS

SEB:s Sparbarometer visar att den svenska bruttoförmögenheten landade på över 18.000 miljarder kronor under fjärde kvartalet ifjol. Och enligt en Sifo-undersökning genomförd av SBAB har i dag en av tio vuxna mellan 20 och 80 år över en miljon kronor på sparkontot, skriver Veckans affärer.

Det är rekord och beror framför allt på ökade aktietillgångar men också på stigande bostadspriser. För just fastigheter är den överlägset största delen av svenskars tillgångar. Drygt 8.800 miljarder kommer från bostäder medan 3.700 miljarder och 5.475 miljarder kronor är ränte- respektive aktierelaterade tillgångar.

Men att svenskar är rikare än någonsin råder inte bot på alla risker. För även om Jens Magnusson tror att många svenskar klarar aktienedgångar på 50 procent och bostadsprisfall på 20 procent utan att behöva ”gå från hus och hem” finns en oroväckande utveckling, menar han: svenska hushålls skulder som andel av disponibel inkomst har fördubblats på 20 år.

”Takten är oroväckande och den måste man hålla koll på. Det du drar runt din skuld på, det vill säga som du betalar räntor och amorteringar med, är din disponibla inkomst”, säger han till Di.se men understryker att det inte finns någon anledning till panik.

MISSA INTE: Här föds 1.700 nya miljonärer – varje dag [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Mystisk ”utopi” landets rikaste by – alla mångmiljonärer [DagensPS.se] >