”Fyra av tio vet inte att ränta-på-ränta innebär att avkastningen på ett sparande ökar kapitalet och även ligger till grund för framtida avkastning”.

ANNONS

Det säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande där det framgår att Swedbank och Sparbankerna låtit Kantar Sifo fråga 3.000 personer om deras kunskaper i privatekonomi.

Resultatet visar att de flesta har bra koll på aktier, sparkonton och fonder, och även vad inflation innebär.

Däremot finns uppenbara brister när det gäller exempelvis vad ränta-på-ränta-effekt betyder.

Drygt tre av tio förstår inte vad effektiv ränta är och två av tio kan inte räkna ut priset på en vara som är nedsatt i pris flera gånger om. Och nära åtta av tio har inte koll på a-kassenivån.

”De flesta av oss tar dagligen små och stora ekonomiska beslut som påverkar både vår vardag och framtid. Om man har en grundläggande förståelse för privatekonomi är chansen större att valen man gör blir bra, och bidrar till att man kan leva det liv man vill”, säger Madelén Falkenhäll som råder folk att stresstesta sin privatekonomi inför ett scenario där något oförutsett inträffar.

ANNONS
ANNONS

”Om man upptäcker att man till exempel skulle få svårt att klara sig på a-kassa kan det vara klokt att komplettera med en inkomstförsäkring. Man ska också se till att ha ett buffertsparande så att man klarar oförutsedda utgifter och händelser i livet”, tipsar hon.