”De som tjänar mest ska också vara med och bidra”, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Finansministern uttalar sig i en intervju med TT, som konstaterar att Socialdemokraterna går till val på att höja skatterna med fem miljarder och att det är banker och kapitalägare som får stå för notan.

Effekten av det hela blir att statskassan växer samtidigt som skattehöjningarna ökar legitimiteten i skattesystemet, menar Magdalena Andersson, som däremot inte vill redogöra i detalj för hur skatten på kapitalinkomster ska se ut.

”Vi pratar inte om en förmögenhetsskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt”, säger hon och förklarar att Socialdemokraterna är beredda att titta på hur skattehöjningarna ska utformas med andra partier.

Finansministern deklarerar att inkomsterna för den rikaste procenten av Sveriges befolkning trefaldigats mellan 1995 och 2015. Magdalena Andersson hänvisar till statistik som visar att det finns 3.400 individer med en sammanlagd inkomst på minst tio miljoner kronor och att 90 procent av deras totala inkomster utgörs av just kapitalinkomster.

”Deras slutliga skatt i förhållande till bruttoinkomsten landade på 28 procent. Så här är uppenbart att något behöver göras”, säger Magdalena Andersson till TT, som förklarar att regeringen även skissar på en omarbetad bankskatt – den bankskatt som tidigare lades fram fick den rödgröna regeringen som bekant dra tillbaka efter hård kritik.

ANNONS
ANNONS

Klart är i alla fall, enligt Magdalena Andersson, att även Nordea ska vara med och betala på bankskatten.