SEB och Swedbank upplät konton som möjliggjorde ett misstänkt jättebedrägeri. Drygt 2 000 sparare stämmer låneplattform.

Som Dagens PS berättade förra veckan, med hänvisning till SVT, är det en lettisk låneplattform som står i centrum för skandalen.

Envestio heter den och med fagra löften om hög avkastning lockades sparare att investera, ofta i bräckliga kryptovalutaprojekt.

I dag, med facit i hand, ångrar förstås spararna – som utlovades en avkastning på upp till 22 procent – att de gav sig in i leken, som möjliggjordes med hjälp av bland andra de svenska storbankerna SEB och Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Kräver kompensation av SEB och Swedbank

Tack vare dessa två svenska storbankerna kunde Envestio slussa miljonerna fortsätta med sitt misstänkta bedrägeri mot spararna, som nu kräver upprättelse och kompensation av bankerna, berättar SVT.

”Vi vill att bankerna ska kompensera oss för de pengar vi förlorade i bedrägerierna”, säger en av de drabbade spararna som uppges ha investerat mer än 130 000 kronor i den lettiska låneplattformen, som alltså hade sina huvudkonton i SEB och Swedbank.

Spararna, varav en del förlorat allt de ägde, fick förtroendet för projektet då SEB och Swedbank fanns med i kulisserna. Men enligt SVT försvann upp till 300 miljoner kronor och de drygt 2 000 drabbade spararna har nu stämt Envestio på drygt 130 miljoner kronor men uppges ha förlorat mer än så.