Grattis du som har aktien – kursen stiger med 6,3 procent.

ANNONS

Volvo gör ett rejält uppryck i den inledande handeln på Stockholmsbörsen på fredagen. Kursen är upp med 6,3 procent (klockan 09.30) men var som mest upp med 6,9 procent och bakgrunden är att bolaget, enligt Di Börsmorgon, presenterar ”väldigt offensiva, aggressiva mål” från att tidigare ha varit ”väldigt flummigt” i sin syn på marginalerna.

Det säger Anders Hägerstrand på Di och konstaterar att det Volvo nu ger uttryck för är ”en konjunktursignal”.

”I går låg analytikernas förväntningar på under 10 procents rörelsemarginal för 2019. Det är en jätteutmaning, men det visar att de ser stor förbättringspotential i verksamheten och tror på konjunkturen. De skulle inte komma med det här nu om de såg sviktande konjunktur”, slår Anders Hägerstrand fast i Di:s Börsmorgon.

Andra aktier – förutom Volvo, som alltså har raketfart – som klättrar på Stockholmsbörsen nu på morgonen är Lundin Mining (+ 2,2 procent) och Boliden och Lifco, som är upp med 1,1 respektive 1,2 procent.

Mot strömmen går bland andra Intrum Justitia, som är ned med 0,9 procent medan H&M backar med mer blygsamma 0,2 procent.

Nämnas bör också att Hufvudstadens C-aktie – som rusar och rasar om vartannat –  faller med 20 procent. Men börspappret är ännu inte handelsstoppat.

ANNONS
ANNONS

Efter en knapp halvtimmes börshandel, i skrivande stund alltså, är både OMXSPI och OMXS30 upp med 0,6 procent

I USA stängde samtliga börser på plus. Nasdaq steg 1,0 procent, S&P 0,6 och Dow Jones 0,3 procent, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt, som uppger att den muntra börsutvecklingen i New York smittat av sig på Asienbörserna, som också visar på modesta uppgångar.