Men svenska klädjätten nekar till anklagelserna. ”Det faller på sin egen orimlighet”

Klädjätten H&M bränner tonvis med oanvända kläder varje år. Det avslöjade danska TV2 under helgen. Klädkedjan har kommenterat uppgifterna och menar att de inte levde upp till säkerhetskraven.

”Att H&M:s produkter skickas till förbränning är sällsynt och görs endast när de inte uppfyller våra säkerhetskrav (när de är mögelangripna eller inte uppfyller våra strikta kemikaliekrav). Det finns ingen som helst anledning för oss att bränna andra produkter. Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle förstöra funktionsdugliga produkter som vi kan sälja”, skriver Anna Eriksson, H&M presstjänst, till SVT Nyheter.

Enligt henne handlar det i Sverige om 0,4 promille av det samlade sortimentet.

ANNONS
ANNONS

H&M menar att kläderna har bränts upp om de har haft för mycket bly eller mögelgifter i sig.

Det menar dock danska TV2 att det inte stämmer. Kanalen har tagit kläder som har varit avsedda för att eldas upp och istället testat dem vid laboratoriegruppen Eurofin. H&M å sin sida menar att de gjort fyra av varandra oberoende tester som visat på att kläderna hade större innehåll än gränsvärdet och i partiet av kläder har man funnit byxor som överskridit kedjans gränsvärden.

Det andra partiet som skulle eldas upp lät TV2 också testa. I det fallet handlade det om förhöjda värden av mögel. Det hittade dock inte det danska mediebolaget.