Det säger Johan Ottosson, som framträder i Dagens Industri och berättar vad han råkat ut för.

ANNONS

Han satte sig i styrelsen för en väns transportbolag och hade ingen aning om det bedrägeri som kompisen sysslade med under ett och ett halvt år. Enligt Di betalade han vissa av sina chaufförer svart och tog emot 16 bluffakturor från ett fasadbolag.

Varken revisorn eller bolagets redovisningskonsult upptäckte fifflet. Det gjorde däremot Skatteverket och från början var omfattningen 1,7 miljoner kronor och eftersom vännen inte hade några utmätningsbara tillgångar gick myndigheten på Johan Ottosson, som under processens gång fått kravet nedsatt till hälften, det vill säga 850.000 kronor.

Skatteverket anser att han har företrädesansvar och att han agerat grov oaktsamt – trots att inte ens redovisningsproffsen upptäckte brottsligheten alltså för att upplägget var så sofistikerat.

Johan Ottosson och hans hustru har fått pantsätta huset ännu mer för att kunna betala Skatteverkets krav.

”Det känns för djävligt”, säger Johan Ottosson till Di och uppger att skattemyndigheten även anklagat honom för att ha fungerat som målvakt i vännens transportbolag.

ANNONS
ANNONS

”En målvakt är en person som står helt utanför samhället och inte har något att förlora. Om jag skulle ha agerat som målvakt vore jag den dummaste målvakten i världshistorien som äger ett bolag och har ett hus”.

Två saker är säkra – han kommer aldrig mer att sätta sig i en styrelse och förtroendet för Skatteverket är skjutet i sank.