Globala företagsaffärer, fusioner och förvärv, har för ett fjärde år i rad överstigit 3 biljoner dollar.

Det skriver Financial Times.

Under 2017 blev det slutgiltiga utfallet 3,5 biljoner dollar, vilket är en procent lägre än förra året. Det också den lägsta siffran sedan 2014, enligt data från Thomson Reuters.

Samtidigt är nivån på över 3 biljoner dollar ett fjärde år i rad ett nytt rekord, tillägger affärstidningen.

ANNONS
ANNONS

Fördelat på länder och kontinenter dominerar USA med 1,4 biljoner dollar i affärer. Det är en minskning med 16 procent från fjolåret. Antalet affärer är dock fler än 12 400 stycken, vilket är nytt rekord.

I Europa har företagsaffärerna varit på uppgång med 16 procent från 2016. De uppgår till totalt 856,3 miljarder dollar och kunde ha varit större om Kraft Heinz uppköpsförsök av Unilever på 143 miljarder dollar hade gått igenom.

I Asien är siffran också högre i förhållande till fjolåret. Här uppgår ökningen till 11 procent, motsvarande 911,6 miljarder dollar. Detta måste ändå ses som en imponerande siffra med tanke på att de utländska förvärven från kinesiska företag har varit färre än jämfört med 2016.

Vilken är då den största affären i år? Jo det är den mellan CVS Health och Aetna på 67,8 miljarder dollar. Den kan dock komma att bli passerad med råge om Broadcom lyckas med att köpa upp Qualcomm. Ett första bud på närmare 130 miljarder dollar har avvisats men Broadcom har tydligt visat att man vill få igenom affären.