Gör ingen bragd för samhället, menar han.

”Med alltför starkt fokus på snabb exit lär företagen och ägarna i det digitala affärslandskapet inte bidra till samhällsnyttan som tidigare svenska företagsbyggare”, säger Anders Ström till DN.

Han har precis släppt boken Sveriges mäktigaste familjer, Företagen, människorna, pengarna och han menar att till skillnad från de mäktiga familjer som boken porträtterar har dagens moderna och framgångsrika tech-miljardärer för bråttom att casha hem.

”Jag är övertygad om att de flesta tech-entreprenörer, om de hade haft bättre tålamod, arbetat mer långsiktigt och ynglat av sig fler verksamheter så är jag säker på att de hade tjänat betydligt mer”, säger författaren i DN-intervjun och fortsätter:

”De kunde ha sett till att växa som tidigare generationer svenska företagare gjort. Det vore bättre för samhället, för entreprenörerna och för de anställda.”

Han framhåller också att svenskt huvudägande bör uppmuntras i högre grad och att fler aktiva ägare bör ha en långsiktig horisont i affärstänket; det kommer att visa sig inom en snar framtid om Sverige är att betrakta som ett nyföretagarland eller inte, resonerar Anders Ström.

ANNONS
ANNONS

I boken intervjuas de allra mäktigaste inom svenskt näringsliv, däribland däribland Marcus Wallenberg, Stefan Persson, Carl Bennet och oljebröderna Ian och Lukas Lundin.

Ett föredöme i den aktuella boken är Getinges starke man, finansmannen Carl Bennet, som representerar ägarfamiljen men som ändå låter vd agera självgående och decentraliserat.

I boken redovisar han hur de stenrika och inflytelserika svenska ägarfamiljerna hanterat generationsskiften i sina respektive bolag.

Landets 15 mäktigaste familjer är, enligt boken som utgår från Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer 2016, i tur och ordning: Wallenberg, Kamprad, Rausing, Persson, Olsson, Lundberg, Ax:son Johnson, Schörling, Paulsen, Maersk Uggla, Douglas, Hult, Lundin, Bennet, Stenbeck.

Källa: DN.