Dina Pengar skriver i dag om fonddirektörerna som kör Porsche, Ferrari, BMW och Mercedes och bor i exklusiva bostäder på Östermalm, Lidingö och Djursholm.

Trots att pensionsfonderna går uselt – de flesta får stryk av statliga sjunde AP-fonden – kostar topparna på sig lyxen; de tjänar nämligen mångmiljonbelopp på dina pensionspengar.

”De säljer fonder som är dyra och dåliga”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Dina Pengar.

DagensPS.se har tidigare berättat om Allra, som styrs av bland andra vd:n och ägaren Alexander Ernstberger, 30. Han bor i dag i en villa med strandtomt för 50 miljoner på Lidingö – det var dyraste husköpet i Sverige i fjol – och liksom den andre ägaren, David Persson Rothman, rattar han en lyxig sportbil. Tillsammans äger duon en Porsche, en Ferrari och en BMW. David Persson Rothman har en våning på fashionabla Östermalm i Stockholm.

I styrelsen för Allra Sverige AB sitter även den före detta justitieministern Thomas Bodström och Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt Näringsliv, vilket DagensPS.se berättat om tidigare.

Allra tar enligt den nu aktuella kartläggningen ut en fondavgift som är 281 procent högre än sjunde AP-fondens.

Allra Sverige AB gjorde förra året en vinst efter finansnetto på 128 miljoner kronor, visar granskningen av Expressens Dina Pengar, som uppger att de båda affärsmännen – Alexander Ernstberger och David Persson Rothman – förvaltar 18,7 miljarder kronor för 130.000 pensionssparare. I affärspress har de tidigare beskrivits som ”pensionsgamar” eftersom de tidigare bland annat använt sig av aggressiv telefonförsäljning.

Ingen i förvaltarduon är särskilt pigg på att prata med Dina Pengar:

”Nä… ta frågorna med Alexander”, säger David Persson Rothman bara avfärdande.

ANNONS
ANNONS

Inte heller Thomas Bodström, som sitter i styrelsen, är särskilt benägen att prata:

”Jag hinner inte svara nu”, är hans korta kommentar till Dina Pengar, Bodström hänvisar bara till Allras kommunikationschef.

Även den tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt jobbar åt ett bolag som förvaltar pensioner, han är rådgivare åt Max Matthiessens pensionsbolag Navigera AB där koncernens vd Christoffer Folkebo bor i en lyxvilla på Djursholm – trots att pensionsförvaltningen går knackigt.

Enligt Dina Pengar kör 46-årige Christoffer Folkebo en BMW och 2015 hade en inkomst på 9 miljoner kronor med överskott av kapital, enligt artikeln.

Fondavgiften är 527 procent högre än hos sjunde AP-fonden.

Inte heller Christoffer Folkebo är pigg på att svara på några frågor från dina Pengar, framgår det.

Där till figurerar Lannebo Fonder och Didner & Gerge Fonder i Dina Pengars granskning, där är avgiften 202 procent högre än hos sjunde AP-fonden. Fonden förvaltar drygt 28 miljarder kronor av PPM-spararnas pengar.

Bakom pensionsfonden står Henrik Didner, 58, och Adam Gerge, 53.

ANNONS
ANNONS

”Henrik Didner har i sitt privata bolag ett eget kapital på 322 miljoner kronor. Adam gerge har i sitt bolag 390 miljoner kronor”, skriver Dina Pengar och berättar att duon har villor i ”Uppsalas finaste område”.

Claes Hemberg på Avanza är kritisk till att oseriösa aktörer får härja fritt.

”Pensionsmyndigheten borde städa ut hyllorna och ta bort aktörer som inte är seriösa, men det har man inte skaffat sig mandat och verktyg att göra. Där måste man också ställa krav på politikerna, men de verkar inte förstå vad det handlar om. Man låter det bara rulla på år efter år”, säger han till Dina Pengar.

MISSA INTE: Kändistätt i utskälld pensionsfond [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Utskälld vd köpte Sveriges dyraste villa [DagensPS.se] >