När man talar om 1990-talskrisen förs tankarna till rasande bostadspriser och rusande räntor. Men den kanske största utlösande faktorn – som fick både banksystem och Sveriges ekonomi att skaka i grunden – var kraschen på kontorsfastighetsmarknaden.

annons
annons

”Kommersiella fastigheter spelade en helt avgörande roll”, säger Erik Thedéen, vd på Finansinspektionen, till SVT Nyheter.

Den statliga myndigheten varnar nu för att samma sak skulle kunna hända i dag. Även om det är bostadspriserna som rusat allra mest de senaste åren har priserna på den kommersiella fastighetsmarknaden trots allt fördubblats på 20 år. Det kan jämföras med konsumentpriser som stigit med 25 procent.

Och skulle en lågkonjunktur komma, och en eventuell bubbla spricker för kontors- och butikslokaler, finns risk att vi får en upprepning av krisen på 1990-talet, förklarar Erik Thedéen. Då skulle hyresintäkter gå ner, räntor stiga och bankernas villkor till fastighetsbolagen skärpas, menar han.

Och även om FI bedömer risken som liten just nu, finns det ”anledning att vara vaksam”, säger han till SVT.

”I de extremfallet, där Finansinspektionen inte bedömer att vi är, skulle vi kunna få betydande kreditförluster. Vi vet att finansiella kriser kan kosta samhällsekonomin väldigt mycket.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Akut bostadskris trots ökat byggande [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN:  Krisens skräckhistorier: ”Jag sålde för en krona” [DagensPS.se] >